Smakosze.pl Przepisy Obłędne pierogi ruskie z dodatkiem żółtego sera
canva/zi3000

Obłędne pierogi ruskie z dodatkiem żółtego sera

15 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Pierogi są naszym narodowym przysmakiem. Kochamy je jeść, może nieco mniej robić. Jednak zawsze ich przygotowanie można rozłożyć na dwa etapy. Dziś przedstawiamy wam przepis na obłędne pierogi ruskie z dodatkiem żółtego sera. Są naprawdę znakomite.

Farsz do pierogów ruskich robi się z niewyszukanych składników. Wystarczą ugotowane ziemniaki, zeszklona cebula i trochę białego sera. Tym razem jednak proponujemy zastąpić biały ser, ostrym, żółtym serem. Dzięki temu pierogi zyskają wyraźniejszy smak i tę przyjemną ciągliwość.

Przepis na obłędne pierogi ruskie z dodatkiem żółtego sera

Składniki:

na ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej

  • 1 łyżka oleju

  • 1 szklanka dobrze ciepłej wody

  • sól

na farsz:

  • 50 dag ugotowanych ziemniaków

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 15 dag żółtego, ostrego sera

  • majeranek

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

Przygotowanie pierogów ruskich

Do mąki dodaj olej i dużą szczyptę soli. Dolewając dobrze ciepłą wodę, wymieszaj składniki, a potem zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw.

Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuść przez praskę lub wytłucz tłuczkiem, wystudź. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, dodaj do ziemniaków.

Do ziemniaków zetrzyj też na małych oczkach żółty ser. Dodaj łyżeczkę majeranku, sporą szczyptę gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj farsz.

Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą rozwałkuj na cienki placek, szklanką wykrawaj z niego krążki. Na każdym kładź po czubatej łyżeczce farszu, dokładnie zlep brzegi.

Pierogi wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj ok. 3 minuty, licząc od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Po wyjęciu na talerze, pierogi okraś np. boczkiem zrumienionym z cebulą.

Na naszej stronie znajdziecie też inne, ciekawe przepisy na pierogi. Zobaczcie jak przygotować np. pierogi po lubelsku albo pierogi z farszem z tuńczyka .

starty żółty ser
starty żółty ser

Źródło zdjęcia: canva/simlpytheyu

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przepisyjoli

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy