Obłędne placki ziemniaczane ze śmietaną. Nie ma szans, że ściemnieją
Sprawdźcie, jak zrobić obłędne placki ziemniaczane ze śmietaną. Nie ma szans, że ściemnieją, bo babcia Krysia zawsze dodaje do nich 2 łyżki gęstego, kwaśnego produktu. Dzięki śmietanie placki nie tylko są jasne, ale mają też bardziej wyrazisty smak. Naprawdę warto skorzystać z tej receptury.
Placki ziemniaczane są idealnym pomysłem na tani, bezmięsny obiad. Łatwo je zrobisz i nasycą całą rodzinę. By jednak ciasto na placki, a także same placki nie ściemniały, warto wykorzystać patent babci Krysi. Dodaje ona do masy ziemniaczanej 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany, która rozwiązuje problem ciemnienia.
Przepis babci Krysi na placki ziemniaczane ze śmietaną
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki gęstej śmietany 18 proc.
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie placków ziemniaczanych
Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach lub w robocie kuchennym. Masę od razu posyp mąką.
Dodaj do niej jajka, śmietanę, sporą ilość soli i pieprzu. Łyżką wymieszaj jednolite ciasto ziemniaczane.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż placki po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj np. ze śmietaną i cukrem, z sosem mięsnym lub grzybowym.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na placki ziemniaczane z pieczarkowym nadzieniem , a także na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków .