Smakosze.pl Przepisy Obłędne placki ziemniaczane ze śmietaną. Nie ma szans, że ściemnieją
canva/ zia_shusha

Obłędne placki ziemniaczane ze śmietaną. Nie ma szans, że ściemnieją

28 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Sprawdźcie, jak zrobić obłędne placki ziemniaczane ze śmietaną. Nie ma szans, że ściemnieją, bo babcia Krysia zawsze dodaje do nich 2 łyżki gęstego, kwaśnego produktu. Dzięki śmietanie placki nie tylko są jasne, ale mają też bardziej wyrazisty smak. Naprawdę warto skorzystać z tej receptury.

Placki ziemniaczane są idealnym pomysłem na tani, bezmięsny obiad. Łatwo je zrobisz i nasycą całą rodzinę. By jednak ciasto na placki, a także same placki nie ściemniały, warto wykorzystać patent babci Krysi. Dodaje ona do masy ziemniaczanej 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany, która rozwiązuje problem ciemnienia.

Przepis babci Krysi na placki ziemniaczane ze śmietaną

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18 proc.
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Ogórki siostry Anastazji nigdy nie wychodzą puste w środku. Wszystko przez 1 szczegół

Przygotowanie placków ziemniaczanych

Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach lub w robocie kuchennym. Masę od razu posyp mąką.

Dodaj do niej jajka, śmietanę, sporą ilość soli i pieprzu. Łyżką wymieszaj jednolite ciasto ziemniaczane.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż placki po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj np. ze śmietaną i cukrem, z sosem mięsnym lub grzybowym.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na placki ziemniaczane z pieczarkowym nadzieniem , a także na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków .

Poszłam z koleżanką na obiad do Ikei. Zamarłam, gdy zobaczyłam ile zapłaciła za schabowego
Polski dorsz groźniejszy niż rekiny w Egipcie. Cena ryby w panierce w Mielnie jest zabójcza
Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy