Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ogórki siostry Anastazji nigdy nie wychodzą puste w środku. Wszystko przez 1 szczegół
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 28.06.2023 14:31

Ogórki siostry Anastazji nigdy nie wychodzą puste w środku. Wszystko przez 1 szczegół

ogórki kiszone
Facebook/ Siostra Anastazja, Canva/jeehyun

Sezon na ogórki kiszone w pełni. Polacy je uwielbiają jako dodatek do dań obiadowych i przekąsek. Jednak, co zrobić, by ogórki kiszone nie były puste w środku? Siostra Anastazja ma sprawdzony patent. 

Ogórki kiszone, czyli lubię to!

Polacy zajadają się ogórkami kiszonymi. Uwielbiamy ich smak, chrupkość i wartości odżywcze, których ogórkom nie brakuje. Te zdrowe kiszonki są doskonałym uzupełnieniem dań obiadowych. Pasują do dań mięsnych, ale też wegetariańskich. 

Ogórki kiszone są świetne do chrupania, czy jako dodatek do sałatek i kanapek. Możliwości kulinarnych dają nam bardzo wiele. Jednak zdarza się, że ogórki kiszone nie wychodzą nam tak, jak byśmy chcieli. Są puste w środku i miękkie. Siostra Anastazja zdradza sprawdzony przepis na ogórki, które zawsze wychodzą. 

Flądra pobiła dorsza. Kiedyś była najtańsza, teraz w Krynicy Morskiej zapłacił za nią krocie

Jak przygotować ogórki siostry Anastazji?

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 główki czosnku
  • 10 baldachimów kopru
  • korzeń chrzanu
  • 2 litry zimnej wody
  • 2 łyżki soli kuchennej

Słoiki i zakrętki myjemy oraz wyparzamy. Ogórki moczymy w zimnej wodzie przez godzinę. Myjemy pod bieżącą wodą, do słoików wkładamy po 2 ząbki czosnku i koprze. Dodajemy chrzan, ogórki w słoikach ciasno układamy.

Przygotowujemy zalewę. Do zimnej wody wsypujemy sól i mieszamy. Zalewamy słoiki i je zakręcamy. Odstawiamy w chłodne miejsce. Po trzech miesiącach będziemy cieszyć się pysznym smakiem ogórków kiszonych.

Sekret siostry Anastazji, czyli pyszna kiszonka

Siostra Anastazja dba o proporcje zalewy. Na litr wody daje łyżkę soli kuchennej. Wybiera też konkretną odmianę ogórków- sięga po ogórki Andrus, Borus, Julian lub Octopus. Takie działania w kuchni powodują, że ogórki wychodzą wyśmienite. Warto włączyć je do swojej diety.

Ogórki kiszone to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawierają witaminy: A, C, E K. Pełne są minerałów, takich jak: potas, wapń, fosfor, magnez i sód. Są świetnym źródłem błonnika pokarmowego i działają dobroczynnie na pracę układu trawiennego. Poprawiają odporność i pomagają w walce z infekcjami. Pisaliśmy o błędach podczas kiszenia. Radziliśmy, jakiej wody używać do kiszenia ogórków. 

ogórki kiszone
Canva/AndrisTkachenko

Źródło: pysznosci.pl