Smakosze.pl

canva/Ivanna Pavliuk

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Koniecznie pamiętaj o 3 zasadach

23 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny, który przygotujemy błyskawicznie. Placki będą chrupiące, delikatne i nie będą opite tłuszczem, jeśli zastosujemy trzy ważne zasady.

Latem mamy dostęp do świeżych i najsmaczniejszych warzyw i owoców. Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków smakują zupełnie inaczej niż z zeszłorocznych bylin. Placki podajmy z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem lub koperkiem, będą przepyszne.

Przygotowując placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, musimy pamiętać o trzech bardzo ważnych zasadach. Po pierwsze masa ziemniaczana nie może być za rzadka, ponieważ placki porwą się podczas smażenia.

Kolejne zasady idealnych placków ziemniaczanych dotyczą oleju i samego smażenia: placki zawsze smażymy na większej ilości oleju, nigdy nie dolewamy go podczas smażenia. Olej musi być mocno rozgrzany, w przeciwnym razie placki będą okropnie tłuste i niesmaczne.

Przepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

Składniki:
  • 500 g młodych ziemniaków

  • cebula

  • jajko

  • 4-5 dużych łyżek mąki pszennej

  • sól, pieprz do smaku

  • olej do smażenia

  • śmietana do podania

  • posiekany koperek lub szczypiorek do podania

Jak zrobić placki ziemniaczane z młodych ziemniaków?

Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach, po kilku minutach odciśnij je, aby pozbyć się nadmiaru wody. Do masy ziemniaczanej dodaj jajko, mąkę, sól, pieprz i wymieszaj.

Jeśli masa będzie za rzadka, wsyp więcej mąki. Placki smaż partiami na mocno rozgrzanym oleju, nie dolewaj oleju podczas smażenia, następnie przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami.

Z młodych ziemniaków ugotujesz również wyśmienitą zupę krem z bobu i ziemniaków . Zupa jest bardzo aromatyczna, lekka, ale i i pożywna, idealna na obiad w upalne dni.

Młode ziemniaki na placki ziemniaczane
canva/ Darius Dzinnik

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieta.interia.pl, dietamojapasja.com

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]