Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Koniecznie pamiętaj o 3 zasadach
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny, który przygotujemy błyskawicznie. Placki będą chrupiące, delikatne i nie będą opite tłuszczem, jeśli zastosujemy trzy ważne zasady.
Latem mamy dostęp do świeżych i najsmaczniejszych warzyw i owoców. Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków smakują zupełnie inaczej niż z zeszłorocznych bylin. Placki podajmy z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem lub koperkiem, będą przepyszne.
Przygotowując placki ziemniaczane z młodych ziemniaków, musimy pamiętać o trzech bardzo ważnych zasadach. Po pierwsze masa ziemniaczana nie może być za rzadka, ponieważ placki porwą się podczas smażenia.
Kolejne zasady idealnych placków ziemniaczanych dotyczą oleju i samego smażenia: placki zawsze smażymy na większej ilości oleju, nigdy nie dolewamy go podczas smażenia. Olej musi być mocno rozgrzany, w przeciwnym razie placki będą okropnie tłuste i niesmaczne.
Przepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
Składniki:
500 g młodych ziemniaków
cebula
jajko
4-5 dużych łyżek mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
śmietana do podania
posiekany koperek lub szczypiorek do podania
Jak zrobić placki ziemniaczane z młodych ziemniaków?
Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach, po kilku minutach odciśnij je, aby pozbyć się nadmiaru wody. Do masy ziemniaczanej dodaj jajko, mąkę, sól, pieprz i wymieszaj.
Jeśli masa będzie za rzadka, wsyp więcej mąki. Placki smaż partiami na mocno rozgrzanym oleju, nie dolewaj oleju podczas smażenia, następnie przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami.
Z młodych ziemniaków ugotujesz również wyśmienitą zupę krem z bobu i ziemniaków. Zupa jest bardzo aromatyczna, lekka, ale i i pożywna, idealna na obiad w upalne dni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste naleśniki bez sody i proszku do pieczenia. Idealne na śniadanie
Dlaczego w dużej papryce rośnie niekiedy jej mniejsza wersja? Czy można ją bezpiecznie jeść?
Źródło: kobieta.interia.pl, dietamojapasja.com