Smakosze.pl Przepisy Obłędne racuchy z dodatkiem żółtego sera
canva/Yana Gayvoronskaya

Obłędne racuchy z dodatkiem żółtego sera

17 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Racuchy zwykle przyrządzamy na słodko i serwujemy na podwieczorek. Jednak w wersji wytrawnej również smakują doskonale. Zobaczcie jak przygotować racuchy z dodatkiem żółtego sera. Będą doskonałe na kolację, a nawet na obiad.

Racuchy powinny być puszyste i wyrośnięte. Efekt ten osiąga się, dodając do ciasta trochę proszku do pieczenia lub drożdży. Ciasto z dodatkiem drożdży potrzebuje trochę czasu do wyrośnięcia, to z proszkiem do pieczenia można smażyć od razu po wymieszaniu.

Obłędne racuchy z dodatkiem żółtego sera

Składniki:

  • 3 dag świeżych drożdży

  • 1 szklanka letniego mleka

  • 2 łyżeczki cukru

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 2 cebulki dymki

  • pół pęczka koperku

  • 10 dag sera żółtego w kawałku

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie racuchów z żółtym serem

Do połowy letniego mleka wkrusz drożdże. Dodaj cukier i łyżkę mąki, rozmieszaj, odstaw do wyrośnięcia.

Do miski wsyp pozostałą mąkę, dodaj jajka, rozczyn, trochę soli i pieprzu. Dodając pozostałe ciepłe mleko, wymieszaj gładkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.

Cebulki dymki oczyść, posiekaj wraz ze szczypiorem. Koperek opłucz, osusz, posiekaj. Żółty ser zetrzyj na małych oczkach. Przygotowane składniki dodaj do ciasta, wymieszaj.

Na patelni rozgrzej trochę oleju. Kładź na niej porcje ciasta i smaż racuchy z obu stron na rumiano. Zdejmij z patelni, osącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na wyborne racuchy. Zobacz jak przygotować racuchy z grzybami leśnymi , a także słodkie racuchy z dodatkiem ananasa .

żółty ser
żółty ser

Źródło zdjęcia: canva/sergio_kumer

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy