Smakosze.pl
Racuchy z ananasem

canva/sbossert

Słodkie i szybkie racuchy z ananasem

8 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Pomysłów na słodkie śniadania nigdy dość. Tym razem prezentujemy wam lekką i przyjemną alternatywę dla klasycznych racuchów. Do ciasta dodajemy ananasa, dzięki któremu staje się ono delikatnie soczyste i lekkie. Nikt nie oprze się tak pysznej pobudce.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na szybkie racuchy z ananasem

Z podanych składników przygotujecie od 20 do 25 pysznych racuchów.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej

  • 2/3 szklanki mleka

  • 2 jaja

  • 25 g świeżych drożdży

  • 3 łyżki cukru

  • puszka ananasów, bez zalewy

  • olej rzepakowy do smażenia

  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych (opcjonalnie)

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy, 1/3 szklanki wlewamy do dużej miski. Dodajemy do niej drożdże, 2 czubate łyżki mąki oraz łyżkę cukru. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut pod przykryciem.

Po tym czasie do miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy resztę cukru i jaja, a następnie wlewamy resztę ciepłego mleka. Jeśli zdążyło ostygnąć, raz jeszcze lekko je podgrzewamy przed dodaniem. Całość mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany.

Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30-40 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ananasa kroimy w kostkę i dodajemy do gotowego ciasta. Wsypujemy wiórki kokosowe, jeśli ich używamy. Mieszamy raz jeszcze i odstawiamy na kolejne 15 - 20 minut, aby jeszcze odrobinę wyrosło.

smażenie kotletów

Przepis na wyborne kotlety mielone z serowym nadzieniem

CZYTAJ DALEJ

Na patelni rozgrzewamy warstwę oleju o grubości do 1 cm. Przygotowujemy naczynie z ciepłą wodą i łyżkę do nakładania racuchów. Łyżkę maczamy w misce przed każdorazowym nabraniem ciasta.

To spowoduje, że ciasto nie będzie się do niej lepić. Racuchy smażymy na złoto, stosując się do zasady — jedna pełna łyżka masy to jeden racuch. Po usmażeniu placuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Wchłonie on nadmiar tłuszczu ze smażenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Wypróbujcie też koniecznie racuchy z owocami sezonowymi — śliwkami. A jeśli przypadkiem dysponujecie dojrzałymi banany, ten przepis pozwoli wam przygotować z nich pyszne placuszki.

Racuch z ananasem na talerzuRacuch z ananasem na talerzu

Racuch z ananasem na talerzu

Źródło zdjęcia: canva/ yyyahuuu

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

CZY ZNASZ TE STAROPOLSKIE POTRAWY? WIELE Z NICH ZOSTAŁO ZAPOMNIANYCH

Pytanie 1 z 6

Gramatka to:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: bakeandtaste

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Świąteczne pierniczki od siostry Anastazji. Aromatyczne i pyszne

Czytaj więcej >

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >