Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Słodkie i szybkie racuchy z ananasem

Słodkie i szybkie racuchy z ananasem

Racuchy z ananasem
canva/sbossert

Pomysłów na słodkie śniadania nigdy dość. Tym razem prezentujemy wam lekką i przyjemną alternatywę dla klasycznych racuchów. Do ciasta dodajemy ananasa, dzięki któremu staje się ono delikatnie soczyste i lekkie. Nikt nie oprze się tak pysznej pobudce.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na szybkie racuchy z ananasem

Z podanych składników przygotujecie od 20 do 25 pysznych racuchów.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej

  • 2/3 szklanki mleka

  • 2 jaja

  • 25 g świeżych drożdży

  • 3 łyżki cukru

  • puszka ananasów, bez zalewy

  • olej rzepakowy do smażenia

  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych (opcjonalnie)

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy, 1/3 szklanki wlewamy do dużej miski. Dodajemy do niej drożdże, 2 czubate łyżki mąki oraz łyżkę cukru. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut pod przykryciem.

Po tym czasie do miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy resztę cukru i jaja, a następnie wlewamy resztę ciepłego mleka. Jeśli zdążyło ostygnąć, raz jeszcze lekko je podgrzewamy przed dodaniem. Całość mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany.

Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30-40 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ananasa kroimy w kostkę i dodajemy do gotowego ciasta. Wsypujemy wiórki kokosowe, jeśli ich używamy. Mieszamy raz jeszcze i odstawiamy na kolejne 15 - 20 minut, aby jeszcze odrobinę wyrosło.

Na patelni rozgrzewamy warstwę oleju o grubości do 1 cm. Przygotowujemy naczynie z ciepłą wodą i łyżkę do nakładania racuchów. Łyżkę maczamy w misce przed każdorazowym nabraniem ciasta.

To spowoduje, że ciasto nie będzie się do niej lepić. Racuchy smażymy na złoto, stosując się do zasady — jedna pełna łyżka masy to jeden racuch. Po usmażeniu placuszki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Wchłonie on nadmiar tłuszczu ze smażenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Wypróbujcie też koniecznie racuchy z owocami sezonowymi — śliwkami. A jeśli przypadkiem dysponujecie dojrzałymi banany, ten przepis pozwoli wam przygotować z nich pyszne placuszki.

Racuch z ananasem na talerzuRacuch z ananasem na talerzu
Racuch z ananasem na talerzu

Źródło zdjęcia: canva/ yyyahuuu

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: bakeandtaste

Zapraszamy na nasz Instagram