Obłędne racuchy z grzybami leśnymi
Tradycyjnie racuchy przygotowywane są na słodko. Zachęcamy was jednak do przygotowania ich z dodatkiem leśnych grzybów. Jesteśmy przekonani, że wyjątkowy smak tego dania zostanie z wami na dłużej.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na wytrawne racuchy z grzybami
Składniki:
-
10 kapeluszy grzybów leśnych średniej wielkości lub 500 g pieczarek
-
2 jaja
-
1 szklanka mąki tortowej
-
250 g jogurtu naturalnego
-
250 g kefiru
-
1 cebula
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
1 łyżka oleju + dodatkowo do smażenia
Przygotowanie:
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Jogurt łączymy z kefirem. Dodajemy do niego żółtka, olej oraz przyprawy i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, wyrabiamy ciasto i je odstawiamy.
Grzyby kroimy na cienkie paski. Cebulę obieramy z łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dodajemy do niej grzyby i podsmażamy, aż się zrumienią. Studzimy je nieco i rozdrabniamy.
Ciasto umieszczamy w dużej misce. Łączymy je z cebulą i grzybami. Ubijamy pianę z białek i dodajemy ją do masy na racuchy. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy przy pomocy metalowej łyżki .
Na patelni rozgrzewamy olej. Wykładamy małe porcje ciasta i smażymy z obu stron do uzyskania lekko złotej barwy. Gotowe racuchy odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by usunąć z nich nadmiar tłuszczu. Podajemy na ciepło z ulubioną surówką.
Miłośnikom wytrawnych placków polecamy również ten przepis na placki z kukurydzy . Z pewnością zasmakują wam także te przygotowane z ogórków kiszonych . Mają wyjątkowy, intensywny smak, który spotka się z uznaniem amatorów kuchni polskiej.
Źródło zdjęcia: canva/arfo
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: 365 Obiadów na polskim stole na co dzień i od święta; Ewa Aszkiewicz i Romana Chojnacka