Smakosze.pl Przepisy Obłędne racuchy z grzybami leśnymi
canva/GreenArtPhotography

Obłędne racuchy z grzybami leśnymi

6 października 2021

Tradycyjnie racuchy przygotowywane są na słodko. Zachęcamy was jednak do przygotowania ich z dodatkiem leśnych grzybów. Jesteśmy przekonani, że wyjątkowy smak tego dania zostanie z wami na dłużej.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na wytrawne racuchy z grzybami

Składniki:

  • 10 kapeluszy grzybów leśnych średniej wielkości lub 500 g pieczarek

  • 2 jaja

  • 1 szklanka mąki tortowej

  • 250 g jogurtu naturalnego

  • 250 g kefiru

  • 1 cebula

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 1 łyżka oleju + dodatkowo do smażenia

Przygotowanie:

Żółtka jaj oddzielamy od białek. Jogurt łączymy z kefirem. Dodajemy do niego żółtka, olej oraz przyprawy i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, wyrabiamy ciasto i je odstawiamy.

Grzyby kroimy na cienkie paski. Cebulę obieramy z łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dodajemy do niej grzyby i podsmażamy, aż się zrumienią. Studzimy je nieco i rozdrabniamy.

Ciasto umieszczamy w dużej misce. Łączymy je z cebulą i grzybami. Ubijamy pianę z białek i dodajemy ją do masy na racuchy. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy przy pomocy metalowej łyżki .

Na patelni rozgrzewamy olej. Wykładamy małe porcje ciasta i smażymy z obu stron do uzyskania lekko złotej barwy. Gotowe racuchy odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by usunąć z nich nadmiar tłuszczu. Podajemy na ciepło z ulubioną surówką.

Miłośnikom wytrawnych placków polecamy również ten przepis na placki z kukurydzy . Z pewnością zasmakują wam także te przygotowane z ogórków kiszonych . Mają wyjątkowy, intensywny smak, który spotka się z uznaniem amatorów kuchni polskiej.

Racuchy z grzybami
Racuchy z grzybami

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: 365 Obiadów na polskim stole na co dzień i od święta; Ewa Aszkiewicz i Romana Chojnacka

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy