Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad
Co zrobić na obiad? Jeśli macie dosyć mięsa, przygotujcie obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Na ten pyszny wiosenny obiad skusi się chyba każdy. Przepis jest bardzo prosty, a jego sekret tkwi w dwóch dodatkach, a mianowicie w curry i wędzonej papryce.
Kalafior kojarzy się z wiosną i latem i dodatkiem do obiadu. Zwykle bowiem gotujemy go w wodzie, a potem serwujemy polanego tartą bułką zrumienioną na maśle lub do dań mięsnych. Z dodatkiem kalafiora gotujemy też zupy, robimy zapiekanki i dania z patelni.
Jednak kalafior jest na tyle wszechstronny i smaczny, że może też odgrywać rolę pierwszoplanową. Może stanowić więc podstawę dania. Wystarczy, że odpowiednio go przyprawimy, a potem poddamy obróbce kulinarnej i obiad będzie gotowy. My dziś zrobimy coś zadziwiającego, ale bardzo smacznego. Będą to steki z kalafiora.
Jak zrobić wyborne steki z kalafiora?
Składniki:
-
1 kalafior
-
olej lub oliwa z oliwek
-
curry
-
wędzona mielona papryka
-
sól
Przygotowanie aromatycznych steków z kalafiora
Kalafior oczyść, pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm. Wybierz większe plastry, posmaruj je olejem, oprósz solą i obsmaż na patelni z olejem.
Steki smaż po ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą z obu stron rumiane. Oprósz je wędzoną papryką i curry.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st. C. Obsmażone steki przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz je ok. 15 minut. W połowie pieczenia steki obróć na drugą stronę. Na naszej stronie znajdziecie też przepis na zapiekankę z kalafiorem , a także na kiszonego kalafiora .
Źródło zdjęcia: canva/Sarsmis Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby
-
Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce
-
Która fasolka szparagowa jest lepsza? Odpowiedź nie jest oczywista
Źródło: beszamel.se