Obłędnie puszyste placki ziemniaczane na drożdżach
Placki ziemniaczane są rarytasem, po który sięga wielu smakoszy. Warto urozmaicić ich przyrządzanie i skusić się na słodką wersję klasyki. Przyrządza się ją z dodatkiem drożdży, które sprawiają, że placuszki stają się bardzo puszyste i wprost rozpływają się w ustach. Spróbujcie koniecznie.
Klasyczne przepisy na placki ziemniaczane zakładają, że podamy je w wersji wytrawnej np. z sosem greckim czy gulaszem . Przygotowywany z drożdżami specjał zdecydowanie lepiej smakuje na słodko. Warto podać go z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Smak zachwyci nawet najbardziej wybrednych.
Przepis na wyborne placki ziemniaczane na drożdżach
Składniki:
-
1,5 kg ziemniaków uniwersalnych
-
2 jaja
-
20 g drożdży piekarskich
-
1 szklanka ciepłego mleka
-
3-5 łyżek mąki pszennej
-
1 łyżeczka cukru
-
1 czubata łyżka masła
-
sól
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i myjemy. Następnie ścieramy je na tarce o dużych oczkac h. Odciskamy je z wody. Masło roztapiamy na patelni, a białka jaj oddzielamy od żółtek.
3/4 szklanki mleka podgrzewamy, zalewamy nim pulpę warzywną i dokładnie mieszamy. W pozostałym mleku rozprowadzamy drożdże. Dodajemy je do masy ziemniaczanej wraz z żółtkami, mąką, wystudzonym masłem, sola oraz cukrem.
Wszystko starannie mieszamy, by uzyskać gładką masę. Białka ubijamy na sztywną piane i przenosimy je do wcześniej przygotowanego ciasta. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Placki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, formując niewielkie okręgi przy pomocy łyżki. Gdy zrumienią się z obu stron, osuszamy je z nadmiaru tłuszczu i podajemy. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/prapassong
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: mniammniam