Smakosze.pl Przepisy Obłędnie pyszna, miękka golonka w kiszonej kapuście
canva/ gkrphoto

Obłędnie pyszna, miękka golonka w kiszonej kapuście

31 sierpnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Golonka nie jest dietetyczna, ale potrafi rozpływać się w ustach. Przepadają za nią panowie, a i nie jedna pani nie odmówi sobie takiego sycącego obiadu. Zobaczcie jak przygotować obłędnie pyszną i miękką golonkę w kiszonej kapuście.

Połączenie tłustego kawałka mięsa i kiszonej kapusty jest naprawdę trafione. Nie tylko doskonale dopełniają się ich smaki, ale też kapusta ułatwia trawienie golonki. By podnieść ten efekt, kapustę warto przyprawić kminkiem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na obłędnie pyszną, miękką golonkę w kiszonej kapuście

Składniki:

  • 4 golonki przednie lub 2 tylne

  • 2 cebule

  • 2 marchewki

  • pietruszka

  • 3 listki laurowe

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

  • 75 dag kiszonej kapusty

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka miodu

  • łyżeczka kminku

  • majeranek

  • mielona papryka

  • sól, pieprz

Przygotowanie golonki w kiszonej kapuście

Golonki oczyść, zalej zimną wodą, zagotuj. Dodaj przekrojoną na pół i opieczoną jedną cebulę oraz obrane marchewki i pietruszkę. Dorzuć listki laurowe, ziele, pieprz i sól. Gotuj na średnim ogniu ok. 2 godziny.

Kapustę zalej wodą, dodaj kminek , gotuj ok. 40 minut. Drugą cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij ją na oleju. Dodaj kapustę, przesmaż mieszając, dopraw majerankiem, solą i pieprzem.

Ugotowane golonki wyjmij z wywaru i lekko przestudź. Natrzyj je solą, pieprzem i mieloną papryką (tak jak lubisz, słodką lub ostrą). Skórę golonki ponacinaj w dużą kratkę.

Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Połóż w nim warstwę kiszonej kapusty, połóż na niej golonki. Miejsca między golonkami wypełnij pozostałą kapustą. Kapustę polej szklanką wywaru z golonki.

Naczynie z potrawą wstaw do piekarnika o temperaturze 200 st. C i piecz ok. 45 minut. Miód rozmieszaj z odrobiną wody, płynem posmaruj golonki. Całość piecz jeszcze ok. 15 minut.

kapusta kiszona
kapusta kiszona

Źródło zdjęcia: canva/rzoze19

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fajnyogrod

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy