Smakosze.pl Przepisy Obłędnie pyszne bananowe ciasto bez pieczenia z galaretką i herbatnikami
canva/ola_p, Getty Images Signature

Obłędnie pyszne bananowe ciasto bez pieczenia z galaretką i herbatnikami

23 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ciasto bez pieczenia z bananami i herbatnikami jest doskonałym deserem, który każdy z łatwością wykona. Nie potrzeba do niego użycia piekarnika, więc przepis jest banalnie prosty. Każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach.

Bananowe ciasto bez pieczenia jest również świetnym sposobem na wykorzystanie delikatnie zleżałych owoców, które stały się ciemne i nieapetyczne. Takie banany są słodsze, więc sprawdzą się w każdym deserze.

Efekt końcowy zachwyca nie tylko delikatną fakturą i pysznym smakiem - ciasto prezentuje się nader okazale i wiele osób będzie błagać cię o kolejną dokładkę.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na bananowe ciasto bez pieczenia

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy recepturę na ciasto naleśnikowe Magdy Gessler. W tym tekście z kolei zdradzamy przepis na beztłuszczowe fuczki.

  • 2 paczki kakaowych herbatników

  • 2 galaretki pomarańczowe

  • 6 bananów

  • kostka masła

  • 1 litr mleka

  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe

  • 3/4 szklanki cukru

  • sok z jednej cytryny

Zacznij od wyłożenia blachy do pieczenia pergaminem, lub folią spożywczą. Odlej 3/4 szklanki mleka, a resztę zagotuj w garnku. Wsyp do niego budynie i cukier, a następnie wlej do wrzącego mleka. Odstaw budyń do ostudzenia.

Masło zmiksuj na gładką masę. Następnie dodawaj po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Dno blachy wyłóż herbatnikami i posmaruj je połową kremu budyniowego . Na kremie połóż pokrojone w plasterki banany posmarowane sokiem z cytryny.

Na owoce połóż drugą porcję kremu i wykończ go resztą bananów. Wstaw ciasto do lodówki na godzinę. W międzyczasie rozrób galaretki pomarańczowe. Wylej je na ciasto i wstaw je na całą noc do lodówki.

Ciasto

Źródło: canva/ola_p, Getty Images Signature

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy