Obłędnie pyszne bananowe ciasto bez pieczenia z galaretką i herbatnikami
Ciasto bez pieczenia z bananami i herbatnikami jest doskonałym deserem, który każdy z łatwością wykona. Nie potrzeba do niego użycia piekarnika, więc przepis jest banalnie prosty. Każdy kęs dosłownie rozpływa się w ustach.
Bananowe ciasto bez pieczenia jest również świetnym sposobem na wykorzystanie delikatnie zleżałych owoców, które stały się ciemne i nieapetyczne. Takie banany są słodsze, więc sprawdzą się w każdym deserze.
Efekt końcowy zachwyca nie tylko delikatną fakturą i pysznym smakiem - ciasto prezentuje się nader okazale i wiele osób będzie błagać cię o kolejną dokładkę.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na bananowe ciasto bez pieczenia
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy recepturę na ciasto naleśnikowe Magdy Gessler. W tym tekście z kolei zdradzamy przepis na beztłuszczowe fuczki.
-
2 paczki kakaowych herbatników
-
2 galaretki pomarańczowe
-
6 bananów
-
kostka masła
-
1 litr mleka
-
3 budynie śmietankowe lub waniliowe
-
3/4 szklanki cukru
-
sok z jednej cytryny
Zacznij od wyłożenia blachy do pieczenia pergaminem, lub folią spożywczą. Odlej 3/4 szklanki mleka, a resztę zagotuj w garnku. Wsyp do niego budynie i cukier, a następnie wlej do wrzącego mleka. Odstaw budyń do ostudzenia.
Masło zmiksuj na gładką masę. Następnie dodawaj po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Dno blachy wyłóż herbatnikami i posmaruj je połową kremu budyniowego . Na kremie połóż pokrojone w plasterki banany posmarowane sokiem z cytryny.
Na owoce połóż drugą porcję kremu i wykończ go resztą bananów. Wstaw ciasto do lodówki na godzinę. W międzyczasie rozrób galaretki pomarańczowe. Wylej je na ciasto i wstaw je na całą noc do lodówki.
Źródło: canva/ola_p, Getty Images Signature
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis.pl