Obłędnie pyszne kotlety mielone z kurkami
Kotlety mielone mają rzesze wielbicieli. Zarówno wśród jedzących, jak i gotujących. Pierwsi doceniają ich smak, drudzy szybkość i łatwość przygotowania. Jeśli chcecie odkryć ich nowe oblicze, przetestujcie obłędnie pyszne kotlety mielone z kurkami.
Potrawy z mielonego mięsa nie wymagają długiej obróbki kulinarnej. To dlatego często goszczą na stołach osób zapracowanych i mających dosłownie pół godziny na zrobienie obiadu.
Kotlety z mielonego mięsa stwarzają też możliwość wzbogacenia ich o rozmaite dodatki. Niektórzy dosypują więc posiekaną zieleninę, inni dodają starte warzywa. My, nawiązując do trwającego wciąż sezonu grzybowego, proponujemy przygotować kotlety mielone z kurkami.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na obłędnie pyszne kotlety mielone z kurkami
Składniki:
-
500 g mielonej wieprzowiny
-
150 g kurek
-
1 łyżka masła
-
100 g sera feta
-
1 jajko
-
przyprawa do mięsa wieprzowego
-
sól, pieprz
-
tarta bułka do panierowania
-
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów mielonych z kurkami
Kurki oczyść, opłucz, większe pokrój na kawałki. Na patelni rozpuść masło, wsyp grzyby, przesmaż mieszając. Oprósz je solą i pieprzem, smaż, aż odparuje cały płyn. Wystudź.
Do mielonego mięsa dodaj kurki, pokruszoną fetę i jajko. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj do niej 2-3 łyżki tartej bułki. Dopraw do smaku.
Z mięsnej masy formuj podłużne kotlety, każdy lekko spłaszcz. Panieruj je w tartej bułce i smaż na patelni z olejem, aż będą z obu stron rumiane.
Kotlety mielone podawaj z ugotowanymi ziemniakami albo z ryżem. Będą do nich pasować buraczki, marchewka z groszkiem albo surówka z kapusty.
Źródło zdjęcia: canva/Plougmann Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: smaker