Smakosze.pl
kotlety mielone

canva/Yana Gayvoronskaya

Kotlety mielone z niespodzianką wg przepisu Kuronia

14 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli szukasz pomysłu na to, jak odmienić smak tradycyjnych mielonych mamy dla ciebie propozycję. Przygotuj kotlety mielone z niespodzianką według przepisu Kuronia. Ta niespodzianka to aromatyczne grzyby. Zobacz, w jaki sposób je przyrządzić i kiedy dodać do kotletów.

Jakub Kuroń ma prostą, ale ciekawą propozycję na uszlachetnienie smaku tradycyjnych kotletów mielonych. Otóż radzi dodać do nich grzyby. W przepisie są co prawda pieczarki, jednak teraz z powodzeniem możesz je zastąpić grzybami leśnymi. Potrawa zyska na smaku i aromacie.

Jakub Kuroń poleca łatwiejszą wersję kotletów mielonych z grzybami. Jeśli jednak chcesz się trochę pobawić z iformowaniem kotletów możesz je nadziać przesmażonymi grzybami. W tym celu uformuj z mięsnej masy kulę, rozpłaszcz ją na dłoni, na środku połóż trochę grzybów, oblep je mięsem, przetocz w dłoniach nadając ładny kształt.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlety mielone z niespodzianką według przepisu Kuronia

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa np. z łopatki wieprzowej

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 1 szklanka mleka

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła

  • 250 g pieczarek lub grzybów leśnych

  • 1 jajko

  • 2 łyżeczki musztardy

  • sól, pieprz

  • mąka lub tarta bułka do panierowania

  • olej do smażenia

Szwedzkie klopsiki

Idealne na obiad, klopsiki mięsne lepsze niż z IKEA

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie kotletów mielonych z grzybami

Kajzerkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, opłucz, osusz, drobno pokrój lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Na patelni rozpuść masło, wsyp cebulę, smaż ją do lekkiego zrumienienia. Dodaj pieczarki, przesmaż mieszając, oprósz solą i pieprzem, duś aż odparuje cały płyn.

Wystudzone grzyby dodaj do mielonego mięsa razem z odciśniętą bułką, jajkiem i musztardą. Dokładnie wyrób mięsną masę, dopraw ją solą i pieprzem.

Z mięsnej masy formuj zwilżonymi dłońmi podłużne kotlety. Panieruj je w mące lub tartej bułce. Kładź na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż na rumiano.

pieczarki

pieczarki

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >