Kotlety mielone z niespodzianką wg przepisu Kuronia
Jeśli szukasz pomysłu na to, jak odmienić smak tradycyjnych mielonych mamy dla ciebie propozycję. Przygotuj kotlety mielone z niespodzianką według przepisu Kuronia. Ta niespodzianka to aromatyczne grzyby. Zobacz, w jaki sposób je przyrządzić i kiedy dodać do kotletów.
Jakub Kuroń ma prostą, ale ciekawą propozycję na uszlachetnienie smaku tradycyjnych kotletów mielonych. Otóż radzi dodać do nich grzyby. W przepisie są co prawda pieczarki, jednak teraz z powodzeniem możesz je zastąpić grzybami leśnymi. Potrawa zyska na smaku i aromacie.
Jakub Kuroń poleca łatwiejszą wersję kotletów mielonych z grzybami. Jeśli jednak chcesz się trochę pobawić z iformowaniem kotletów możesz je nadziać przesmażonymi grzybami. W tym celu uformuj z mięsnej masy kulę, rozpłaszcz ją na dłoni, na środku połóż trochę grzybów, oblep je mięsem, przetocz w dłoniach nadając ładny kształt.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kotlety mielone z niespodzianką według przepisu Kuronia
Składniki:
500 g mielonego mięsa np. z łopatki wieprzowej
1 czerstwa kajzerka
1 szklanka mleka
1 cebula
1 łyżka masła
250 g pieczarek lub grzybów leśnych
1 jajko
2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz
mąka lub tarta bułka do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów mielonych z grzybami
Kajzerkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, opłucz, osusz, drobno pokrój lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozpuść masło, wsyp cebulę, smaż ją do lekkiego zrumienienia. Dodaj pieczarki, przesmaż mieszając, oprósz solą i pieprzem, duś aż odparuje cały płyn.
Wystudzone grzyby dodaj do mielonego mięsa razem z odciśniętą bułką, jajkiem i musztardą. Dokładnie wyrób mięsną masę, dopraw ją solą i pieprzem.
Z mięsnej masy formuj zwilżonymi dłońmi podłużne kotlety. Panieruj je w mące lub tartej bułce. Kładź na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż na rumiano.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuron