Smakosze.pl Przepisy Obłędnie pyszne pierogi z kurkami
canva/zi3000

Obłędnie pyszne pierogi z kurkami

24 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Pierogi z kurkami są świetnym sposobem na wykorzystanie zebranych podczas grzybobrania grzybów. Kolorowy farsz, który zachwyca smakiem, świetnie komponuje się z ciastem pierogowym. Niżej pokazujemy jak wykonać je krok po kroku.

Pierogi z kurkami nie mają sobie równych - klasyczne pierogi z grzybami, które najczęściej robione są z pieczarek, nie dostarczają aż tak wielkiej przyjemności podczas jedzenia.

Jeśli wróciłeś niedawno ze zbierania grzybów i zabierasz się za oporządzenie ogromnych ilości kurek, poniższa potrawa doskonale sprawdzi się w ich wykorzystaniu. Pierogi możesz zamrozić i odgrzać w każdej chwili.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pierogi z kurkami

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

Ciasto:

  • 700 g mąki pszennej

  • Około 400 ml letniej wody

  • 75 ml oleju

  • 1 jajko

Farsz:

  • 750 g świeżych kurek

  • 2 duże cebule

  • 1 łyżka smalcu

  • sól

  • pieprz

Zacznij od przygotowania farszu. Oczyść i wypłucz kurki wodą. Gotuj je na małym ogniu przez pół godziny w słonej wodzie. Ostudź grzyby, posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na smalcu i dodaj do niej kurki. Duś przez 5 minut, dopraw solą i pieprzem.

Do miski wlej olej, ciepłą wodę, wbij jajko oraz wsyp mąkę Ugniataj ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i przestanie lepić się do dłoni. Odstaw je na 30 minut pod przykryciem. Po tym, czasie ciasto rozwałkuj i szklankami wycinaj okrągłe kawałki.

Na każdą porcję ciasta nakładaj farsz i lep pierogi. Dociśnij krawędzie widelcem. Gotuj je w osolonej i wrzącej wodzie. Po wypłynięciu na powierzchnie trzymaj je jeszcze we wrzątku przez 2 minuty. Podawaj ze skwarkami i cebulą.

Świeże kurki

Źródło: canva/Dar1930, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poezja-smaku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy