Smakosze.pl
Zupa pomidorowa wyjdzie perfekcyjnie

Jakub Kossakowski / Materiały własne

Prosty sposób na idealną zupę pomidorową

24 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Zupa pomidorowa jest jedną z najczęściej jedzonych zup w Polsce. Niestety wiele osób popełnia kardynalny błąd podczas jej przygotowywania. Zanim dodamy pomidory do wywaru, należy je przesmażyć - dzięki temu uzyskuje się znacznie głębszy smak i aromat.

Zupa pomidorowa ma miliony miłośników na całym świecie, w końcu jej gęsta konsystencja i intensywny smak nie pozwalają przejść obok niej obojętnie. My sami zazwyczaj podajemy ją dnia następnego po zrobieniu rosołu.

Baza wykonana z bulionu mięsnego idealnie uzupełnia pomidory swoim smakiem oraz tłustością. Jeśli chcesz, aby pomidorówka byłą jeszcze lepsza, zastosuj się do poniższych porad.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Co zrobić, aby pomidorówka była smaczniejsza?

Przede wszystkim przed zalaniem pomidorów wywarem, należy je podsmażyć na tłuszczu. Niezależnie czy korzystasz ze świeżych owoców, passaty, przecieru czy koncentratu, konieczne jest ich podsmażenie.

W trakcie smażenia zachodzi reakcja Maillarda, która polega w wielkim skrócie na karmelizacji cukrów zawartych w jedzeniu. Dzięki temu zwiększa się intensywność smaku pomidorów, a także uwypuklone są inne aromaty.

ziemniaki

Przepis na pieczone ziemniaki o smaku ziołowym

CZYTAJ DALEJ

Co więcej, wstępne smażenie delikatnie koncentruje substancje zawarte w pomidorach, które nasze języki odczuwają jako umami, czyli smak mięsny. Finalnie zupa będzie o wiele lepsza, jeśli wykorzystasz ten trik.

Śmietana i cukier

Pomidory są naturalnie kwaśne, dlatego warto skontrować ten smak czymś słodkim. Nie chodzi w żadnym wypadku o posłodzenie zupy, lecz doprawienie. 1 łyżeczka na cały garnek w zupełności wystarczy.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Dodając śmietanę, trzeba z kolei przedtem ją zahartować. Wlanie jej bez tej czynności spowoduje, że nabiał się zważy. Kilka łyżek gorącej zupy dodanych do śmietany rozwiąże ten problem.

Zupa pomidorowa

Źródło: canva/Yana Gayvoronskaya

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak doprawić grzyby?

Porady

Jak doprawić leśne, smażone grzyby

Czytaj więcej >

Porady

Czy zupę ogórkową można mrozić?

Czytaj więcej >
flaki

Porady

Jak ugotować flaki, żeby nie wyszły gorzkie?

Czytaj więcej >
czosnek

Porady

Prosty sposób na uprawę zimowego czosnku

Czytaj więcej >
zielona dynia

Porady

Jak wykorzystać w kuchni zieloną dynię?

Czytaj więcej >
grzyby

Porady

Jak błyskawicznie oczyścić grzyby z piasku?

Czytaj więcej >