Prosty sposób na idealną zupę pomidorową
Zupa pomidorowa jest jedną z najczęściej jedzonych zup w Polsce. Niestety wiele osób popełnia kardynalny błąd podczas jej przygotowywania. Zanim dodamy pomidory do wywaru, należy je przesmażyć - dzięki temu uzyskuje się znacznie głębszy smak i aromat.
Zupa pomidorowa ma miliony miłośników na całym świecie, w końcu jej gęsta konsystencja i intensywny smak nie pozwalają przejść obok niej obojętnie. My sami zazwyczaj podajemy ją dnia następnego po zrobieniu rosołu.
Baza wykonana z bulionu mięsnego idealnie uzupełnia pomidory swoim smakiem oraz tłustością. Jeśli chcesz, aby pomidorówka byłą jeszcze lepsza, zastosuj się do poniższych porad.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Co zrobić, aby pomidorówka była smaczniejsza?
Przede wszystkim przed zalaniem pomidorów wywarem, należy je podsmażyć na tłuszczu. Niezależnie czy korzystasz ze świeżych owoców, passaty, przecieru czy koncentratu, konieczne jest ich podsmażenie.
W trakcie smażenia zachodzi reakcja Maillarda, która polega w wielkim skrócie na karmelizacji cukrów zawartych w jedzeniu. Dzięki temu zwiększa się intensywność smaku pomidorów, a także uwypuklone są inne aromaty.
Co więcej, wstępne smażenie delikatnie koncentruje substancje zawarte w pomidorach, które nasze języki odczuwają jako umami, czyli smak mięsny. Finalnie zupa będzie o wiele lepsza, jeśli wykorzystasz ten trik.
Śmietana i cukier
Pomidory są naturalnie kwaśne, dlatego warto skontrować ten smak czymś słodkim. Nie chodzi w żadnym wypadku o posłodzenie zupy, lecz doprawienie. 1 łyżeczka na cały garnek w zupełności wystarczy.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.
Dodając śmietanę, trzeba z kolei przedtem ją zahartować. Wlanie jej bez tej czynności spowoduje, że nabiał się zważy. Kilka łyżek gorącej zupy dodanych do śmietany rozwiąże ten problem.
Źródło: canva/Yana Gayvoronskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se.pl