Smakosze.pl Przepisy Obłędnie pyszny biszkopt ze śliwkami
canva/iko636

Obłędnie pyszny biszkopt ze śliwkami

4 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli macie ochotę na szybkie i smaczne ciasto mamy dla was propozycję. Przygotujcie obłędnie pyszny biszkopt ze śliwkami. Jest delikatny, puszysty i przyjemnie wilgotny. Warto go zrobić teraz, bo sezon na śliwki już długo nie potrwa. Owoce koniecznie oprósz mieszanką mąki ziemniaczanej, cynamonu i cukru pudru.

Biszkopt jest ciastem delikatnym i lekkostrawnym. W jego składzie nie ma tłuszczu lub jest go niewiele. Dzięki czemu nie jest zbyt kaloryczny i mogą go jeść osoby o delikatnych żołądkach, a także cierpiące na niestrawność. Jednocześnie jest bardzo prosty do przygotowania. Może posłużyć za podstawę tortu, a wzbogacony owocami zamieni się w pyszny deser.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na obłędnie pyszny biszkopt ze śliwkami

Składniki:

  • 5 jajek

  • 3/4 szklanki cukru

  • 1 cukier wanilinowy

  • 4 łyżki oleju

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 75 dag śliwek węgierek

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

  • cukier puder

Przygotowanie biszkoptu ze śliwkami

Śliwki umyj, osusz, każdą przekrój na połowę, usuń pestki. Oprósz mąką ziemniaczaną wymieszaną z cynamonem i cukrem pudrem.

Jajka zmiksuj na puszystą masę z cukrem i cukrem wanilinowym. Połącz z olejem, a potem z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.

Ciasto przełóż do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż ciasno śliwki, kładąc je skórką do dołu.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz ok. 50 minut. Lekko ciepłe ciasto oprósz cukrem pudrem.

Więcej przepisów na ciasta z owocami szukaj na naszych stronach. Znajdziesz tu m.in. przepis na błyskawiczne ciasto z owocami , a także na ciasto czekoladowe z jabłkami .

śliwki
śliwki

Źródło zdjęcia: canva/izzzy71

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujebolubie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy