Smakosze.pl
Ogórki małosolne

canva/OlgaLepeshkina, Getty Images

Najszybsze ogórki małosolne świata - wystarczy godzina

4 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ogórki małosolne wcale nie wymagają wielogodzinnego kiszenia w zalewie - można je zrobić na sucho w około godzinę. Smakują doskonale, są chrupiące i lekko słone. Takie ogórki świetnie pasują do kanapek i wielu innych dań.

Ogórki małosolne to nic innego, jak krótko kiszone ogórki, które nie miały możliwości przejścia pełnej fermentacji. Stąd ich charakterystyczny smak, który jest bardziej słony niż kwaśny.

Małosolne na sucho to dobry sposób, aby przygotować je w ekspresowym tempie jeszcze przed obiadem lub kolacją. W końcu domowe przetwory zawsze robią znacznie większe wrażenie, niż gotowe ze sklepu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na szybkie ogórki małosolne

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych

  • baldachimy kopru

  • 2 liście chrzanu

  • kilka gałązek koperku

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 papryczki chilli

  • korzeń chrzanu

  • 2 łyżki soli kamiennej

  • 4 ziarna ziela angielskiego

Zacznij od umycia ogórków pod bieżącą wodą i namoczenia ich w niej przez około 2-3 godziny. Warto zrobić to przed faktycznym gotowaniem. Następnie odetnij z nich końcówki i przekrój na pół.

Ciasto

Delikatne jak chmurka ciasto bez pieczenia "mleczne okienko"

CZYTAJ DALEJ

Papryczkę i czosnek pokrój w plasterki, a resztę składników rozgnieść w moździerzu kuchennym. Włóż wszystkie produkty do foliowej torby i dokładnie rozprowadź je na ogórkach.

Woreczek odstaw na bok na około godzinę, w międzyczasie co kilkanaście minut potrząsając nim. Po tym czasie małosolne są gotowe do jedzenia. Smacznego.

Ogórki małosolne

Źródło: canva/AnjelaGr, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: smaker.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa solferino - przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
wypieki z ciasta francuskiego

Przepisy

Tanie, smaczne i szybkie pierogi z ciasta francuskiego. Farsz zaskakuje

Czytaj więcej >
ciasto Bounty

Przepisy

Obłędnie pyszne i proste kokosowe ciasto bounty

Czytaj więcej >
syrop z imbiru i kurkumy

Przepisy

Domowy syrop z imbiru z dodatkiem kurkumy

Czytaj więcej >
rosół orientalny

Przepisy

Pyszny i szybki rosół w orientalnym stylu

Czytaj więcej >
barszczyk czerwony

Przepisy

Ekspresowy barszcz czerwony od Ani Starmach

Czytaj więcej >