Najszybsze ogórki małosolne świata - wystarczy godzina
Ogórki małosolne wcale nie wymagają wielogodzinnego kiszenia w zalewie - można je zrobić na sucho w około godzinę. Smakują doskonale, są chrupiące i lekko słone. Takie ogórki świetnie pasują do kanapek i wielu innych dań.
Ogórki małosolne to nic innego, jak krótko kiszone ogórki, które nie miały możliwości przejścia pełnej fermentacji. Stąd ich charakterystyczny smak, który jest bardziej słony niż kwaśny.
Małosolne na sucho to dobry sposób, aby przygotować je w ekspresowym tempie jeszcze przed obiadem lub kolacją. W końcu domowe przetwory zawsze robią znacznie większe wrażenie, niż gotowe ze sklepu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na szybkie ogórki małosolne
Składniki:
1 kg ogórków gruntowych
baldachimy kopru
2 liście chrzanu
kilka gałązek koperku
4 ząbki czosnku
2 papryczki chilli
korzeń chrzanu
2 łyżki soli kamiennej
4 ziarna ziela angielskiego
Zacznij od umycia ogórków pod bieżącą wodą i namoczenia ich w niej przez około 2-3 godziny. Warto zrobić to przed faktycznym gotowaniem. Następnie odetnij z nich końcówki i przekrój na pół.
Papryczkę i czosnek pokrój w plasterki, a resztę składników rozgnieść w moździerzu kuchennym. Włóż wszystkie produkty do foliowej torby i dokładnie rozprowadź je na ogórkach.
Woreczek odstaw na bok na około godzinę, w międzyczasie co kilkanaście minut potrząsając nim. Po tym czasie małosolne są gotowe do jedzenia. Smacznego.
Źródło: canva/AnjelaGr, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: smaker.pl