Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najszybsze ogórki małosolne świata - wystarczy godzina
Adam Moskal
Adam Moskal 04.10.2021 02:00

Najszybsze ogórki małosolne świata - wystarczy godzina

Ogórki małosolne
canva/OlgaLepeshkina, Getty Images

Ogórki małosolne wcale nie wymagają wielogodzinnego kiszenia w zalewie - można je zrobić na sucho w około godzinę. Smakują doskonale, są chrupiące i lekko słone. Takie ogórki świetnie pasują do kanapek i wielu innych dań.

Ogórki małosolne to nic innego, jak krótko kiszone ogórki, które nie miały możliwości przejścia pełnej fermentacji. Stąd ich charakterystyczny smak, który jest bardziej słony niż kwaśny.

Małosolne na sucho to dobry sposób, aby przygotować je w ekspresowym tempie jeszcze przed obiadem lub kolacją. W końcu domowe przetwory zawsze robią znacznie większe wrażenie, niż gotowe ze sklepu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na szybkie ogórki małosolne

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych

  • baldachimy kopru

  • 2 liście chrzanu

  • kilka gałązek koperku

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 papryczki chilli

  • korzeń chrzanu

  • 2 łyżki soli kamiennej

  • 4 ziarna ziela angielskiego

Zacznij od umycia ogórków pod bieżącą wodą i namoczenia ich w niej przez około 2-3 godziny. Warto zrobić to przed faktycznym gotowaniem. Następnie odetnij z nich końcówki i przekrój na pół.

Papryczkę i czosnek pokrój w plasterki, a resztę składników rozgnieść w moździerzu kuchennym. Włóż wszystkie produkty do foliowej torby i dokładnie rozprowadź je na ogórkach.

Woreczek odstaw na bok na około godzinę, w międzyczasie co kilkanaście minut potrząsając nim. Po tym czasie małosolne są gotowe do jedzenia. Smacznego.

Ogórki małosolne

Źródło: canva/AnjelaGr, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: smaker.pl

Zapraszamy na nasz Instagram