Sprytny sposób na nieprzyjemne zapachy w lodówce
Lodówka z czasem użytkowania potrafi zapełnić się nieprzyjemnymi zapachami z żywności. Aby się ich, pozbyć wystarczy wykorzystać kilka domowych trików. Jednym z nich jest włożenie przekrojonego na pół ziemniaka, który wchłonie ewentualne przykre aromaty.
Lodówka łatwo ulega wszelakim zabrudzeniom. Każdego dnia wkładamy do niej najróżniejsze produkty, a niektóre z nich mogą wydzielać bardzo intensywny zapach.
Aromat ten osiada na ściankach i półkach urządzenia, a także na innych produktach. Dlatego tak ważna jest profilaktyka, czyli umiejętne przechowywanie jedzenia. Jeśli jednak zapach wystąpił, są sposoby, aby się z nim uporać.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Co zrobić z nieprzyjemnym zapachem w lodówce?
Dobrze działającym sposobem jest włożenie najzwyklejszego kartofla do środka urządzenia. Przedtem należy go umyć i przekroić na pół, a stroną z miąższem położyć do góry na spodeczku.
Taki ziemniak wykazuje właściwości pochłaniające zapachy, dzięki czemu zbierze to, co niechciane w lodówce. Oczywiście nie wolno go jeść po takim działaniu, lecz wyrzucić po dniu do śmieci.
Mokra gazeta lub ręcznik papierowy
Dzięki swojej porowatości, papier świetnie sprawdza jako pochłaniacz wilgoci, a co za tym idzie, również zapachów. Wystarczy delikatnie zwilżoną szarą gazetę włożyć do urządzenia na całą noc.
Równie dobrze zadziała także zwykły ręcznik papierowy, który ma podobne właściwości. Należy jedynie pamiętać, aby regularnie wymieniać papier, by nie spleśniał.
Jak zapobiegać zapachom w lodówce?
Przede wszystkim należy zadbać o odpowiednie przechowywanie wszystkich produktów. Te wydzielające najwięcej zapachu, czyli sery, ryby czy kiszonki, należy trzymać w zamkniętych pojemnikach.
Konieczne jest również regularne mycie całej lodówki od środka. Nie można pominąć żadnych zakamarków, ponieważ w nich potrafi kumulować się brud.
Źródło: canva/Maya23K, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: haps