Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto czekoladowe z jabłkami - deser, który zachwyci Twoich gości
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:46

Ciasto czekoladowe z jabłkami - deser, który zachwyci Twoich gości

Ciasto czekoladowe z jabłkami
pixabay.com

Ciasto czekoladowe z jabłkami - składniki

  • 200 g miękkiego masła,

  • 2 jabłka,

  • 3 duże jajka, roztrzepane

  • 1 szklanka drobnego cukru

  • 280 g mąki,

  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 150 g deserowej lub gorzkiej czekolady (roztopionej i ostudzonej),

  • 1 łyżka rumu,

  • 1 łyżeczka sody,

  • 60 g rodzynek,

  • 2 łyżki mleka,

  • po 1 łyżeczce cynamonu i imbiru w proszku.

Ciasto czekoladowe z jabłkami - sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy okrągłą formę o średnicy 24 - 25 cm, smarujemy ją masłem.  

Przy użyciu miksera ucieramy masło z cukrem na puszysty krem. Stopniowo dodajemy roztrzepane jajka, cały czas powoli, dokładnie ubijając.

Przygotowujemy drugą miskę, przesiewamy do niej mąkę, dodajemy sodę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy całość.

Do ubitej masy dodajemy roztopioną i ostudzoną czekoladę z mlekiem, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy mieszankę mąki i miksujemy całość aż do momentu połączenia się składników.

Rodzynki mieszamy z rumem, cynamonem i imbirem. Dodajemy obrano, pokrojone jabłka bez gniazd nasiennych. 

Połowę przygotowanej masy przekładamy do formy, rozkładamy jabłka z rodzynkami, przykrywamy drugą połową masy, wyrównujemy powierzchnię.

Pieczemy przez ok. 40 - 45 minut (do suchego patyczka). 

Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, aby się ostudziło. Wykładamy na 

paterę, posypujemy cukrem pudrem. Ciasto można podawać także z bitą śmietaną. Aby ciasto nie straciło wilgotności, przechowuj je w pojemniku.

Tagi: