Ciasto czekoladowe z jabłkami
pixabay.com

Ciasto czekoladowe z jabłkami - deser, który zachwyci Twoich gości

Ciasto czekoladowe z jabłkami to puszyste, miękkie i wilgotne ciacho. Połączenie migdałów, rumu i cynamonu sprawi, że nie będziesz mógł się oderwać! Ciasto jest proste w przygotowaniu. Jak przygotować ciasto czekoladowe z jabłkami? Oto sprawdzony przepis. Zamiast jabłek możesz także użyć gruszek.

Ciasto czekoladowe z jabłkami - składniki

  • 200 g miękkiego masła,
  • 2 jabłka,
  • 3 duże jajka, roztrzepane
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 280 g mąki,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 g deserowej lub gorzkiej czekolady (roztopionej i ostudzonej),
  • 1 łyżka rumu,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 60 g rodzynek,
  • 2 łyżki mleka,
  • po 1 łyżeczce cynamonu i imbiru w proszku.


Ciasto czekoladowe z jabłkami - sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy okrągłą formę o średnicy 24 - 25 cm, smarujemy ją masłem.

Przy użyciu miksera ucieramy masło z cukrem na puszysty krem. Stopniowo dodajemy roztrzepane jajka, cały czas powoli, dokładnie ubijając.

Przygotowujemy drugą miskę, przesiewamy do niej mąkę, dodajemy sodę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy całość.

Do ubitej masy dodajemy roztopioną i ostudzoną czekoladę z mlekiem, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy mieszankę mąki i miksujemy całość aż do momentu połączenia się składników.

Rodzynki mieszamy z rumem, cynamonem i imbirem. Dodajemy obrano, pokrojone jabłka bez gniazd nasiennych.

Połowę przygotowanej masy przekładamy do formy, rozkładamy jabłka z rodzynkami, przykrywamy drugą połową masy, wyrównujemy powierzchnię.

Pieczemy przez ok. 40 - 45 minut (do suchego patyczka).

Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, aby się ostudziło. Wykładamy na

paterę, posypujemy cukrem pudrem. Ciasto można podawać także z bitą śmietaną. Aby ciasto nie straciło wilgotności, przechowuj je w pojemniku.

Następny artykuł