Ciasto czekoladowe z jabłkami - deser, który zachwyci Twoich gości
Ciasto czekoladowe z jabłkami - składniki
200 g miękkiego masła,
2 jabłka,
3 duże jajka, roztrzepane
1 szklanka drobnego cukru
280 g mąki,
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
150 g deserowej lub gorzkiej czekolady (roztopionej i ostudzonej),
1 łyżka rumu,
1 łyżeczka sody,
60 g rodzynek,
2 łyżki mleka,
po 1 łyżeczce cynamonu i imbiru w proszku.
Ciasto czekoladowe z jabłkami - sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy okrągłą formę o średnicy 24 - 25 cm, smarujemy ją masłem.
Przy użyciu miksera ucieramy masło z cukrem na puszysty krem. Stopniowo dodajemy roztrzepane jajka, cały czas powoli, dokładnie ubijając.
Przygotowujemy drugą miskę, przesiewamy do niej mąkę, dodajemy sodę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy całość.
Do ubitej masy dodajemy roztopioną i ostudzoną czekoladę z mlekiem, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy mieszankę mąki i miksujemy całość aż do momentu połączenia się składników.
Rodzynki mieszamy z rumem, cynamonem i imbirem. Dodajemy obrano, pokrojone jabłka bez gniazd nasiennych.
Połowę przygotowanej masy przekładamy do formy, rozkładamy jabłka z rodzynkami, przykrywamy drugą połową masy, wyrównujemy powierzchnię.
Pieczemy przez ok. 40 - 45 minut (do suchego patyczka).
Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika, aby się ostudziło. Wykładamy na
paterę, posypujemy cukrem pudrem. Ciasto można podawać także z bitą śmietaną. Aby ciasto nie straciło wilgotności, przechowuj je w pojemniku.