Obłędnie pyszny obiad z woreczka - schab z ziemniakami w kilka chwil
Pieczony schab w woreczku wraz z ziemniakami to jeden z najlepszych sposobów na soczyste mięso. Dzięki workowi cała wilgoć zostaje w mięsie, a jego smak przechodzi do ziemniaków. Każdy miłośnik mięsa będzie zachwycony móc posilić się takim specjałem.
Schab pieczony w woreczku charakteryzuje się wyjątkową delikatnością, kruchością oraz soczystością, co jest bezpośrednią zasługą sposobu pieczenia. Żadne aromaty czy soki nie są bowiem w stanie uciec.
Jednym z ważniejszych kroków do sukcesu jest długie marynowanie kawałka schabu w przyprawach i czosnku, dzięki czemu może on naciągnąć smak ziół i innych składników, które jeszcze bardziej go ulepszą. Poza workiem do pieczenia, z powodzeniem użyć można folii aluminiowej.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na pieczony schab z ziemniakami
Składniki:
-
1,5 kg schab
-
2 marchewki
-
1 pietruszka
-
ćwiartka selera
-
1 por
-
3 cebule
-
6 ząbków czosnku
-
kilka ziemniaków
-
1,5 łyżeczki octu balsamicznego
-
2 łyżeczki musztardy
-
2 łyżeczki ziół prowansalskich
-
sól
-
pieprz
-
szczypta gałki muszkatołowej
-
olej
-
1 łyżeczka pasty curry
Zacznij od wymieszania ze sobą musztardy, octu, ziół prowansalskich, soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, przeciśniętych ząbków czosnku, paście curry oraz odrobiny oleju. Obtocz w marynacie mięso i odstaw je na całą noc do lodówki.
Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Ziemniaki , pora, selera, pietruszkę oraz marchewkę umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do rękawa. Na nich ułóż zamarynowane mięso i zawiąż drugi koniec rękawa.
Wstaw rękaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 2 godziny. Na ostatnie 30 minut możesz otworzyć rękaw, aby mięso uzyskało chrupiącą skórkę. Podawaj z ulubioną surówką. Smacznego.
Źródło: canva/Enio DePaz, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis.pl