Smakosze.pl Przepisy Obłędnie pyszny obiad z woreczka - schab z ziemniakami w kilka chwil
canva/Andrey Sayfutdinov, Getty Images

Obłędnie pyszny obiad z woreczka - schab z ziemniakami w kilka chwil

3 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Pieczony schab w woreczku wraz z ziemniakami to jeden z najlepszych sposobów na soczyste mięso. Dzięki workowi cała wilgoć zostaje w mięsie, a jego smak przechodzi do ziemniaków. Każdy miłośnik mięsa będzie zachwycony móc posilić się takim specjałem.

Schab pieczony w woreczku charakteryzuje się wyjątkową delikatnością, kruchością oraz soczystością, co jest bezpośrednią zasługą sposobu pieczenia. Żadne aromaty czy soki nie są bowiem w stanie uciec.

Jednym z ważniejszych kroków do sukcesu jest długie marynowanie kawałka schabu w przyprawach i czosnku, dzięki czemu może on naciągnąć smak ziół i innych składników, które jeszcze bardziej go ulepszą. Poza workiem do pieczenia, z powodzeniem użyć można folii aluminiowej.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pieczony schab z ziemniakami

Składniki:

  • 1,5 kg schab

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • ćwiartka selera

  • 1 por

  • 3 cebule

  • 6 ząbków czosnku

  • kilka ziemniaków

  • 1,5 łyżeczki octu balsamicznego

  • 2 łyżeczki musztardy

  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich

  • sól

  • pieprz

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • olej

  • 1 łyżeczka pasty curry

Zacznij od wymieszania ze sobą musztardy, octu, ziół prowansalskich, soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, przeciśniętych ząbków czosnku, paście curry oraz odrobiny oleju. Obtocz w marynacie mięso i odstaw je na całą noc do lodówki.

Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Ziemniaki , pora, selera, pietruszkę oraz marchewkę umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do rękawa. Na nich ułóż zamarynowane mięso i zawiąż drugi koniec rękawa.

Wstaw rękaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 2 godziny. Na ostatnie 30 minut możesz otworzyć rękaw, aby mięso uzyskało chrupiącą skórkę. Podawaj z ulubioną surówką. Smacznego.

Pieczeń

Źródło: canva/Enio DePaz, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy