Czego nie należy podgrzewać w mikrofalówce?
Podgrzewanie żywności w mikrofalówce jest bardzo wygodne, wszak wystarczy kilka minut i posiłek jest gotowy. Niektórych produktów nie wolno jednak do niej wkładać. Seler, szpinak czy ugotowany ryż są jednymi z nich.
Mikrofalówka znajduje się w praktycznie każdym domu, gdzie ceni się oszczędność czasu oraz wygodę. Niestety wiele osób nie wie do końca, jak z niej korzystać.
Choć mogłoby się wydawać, że mikrofalówka jest uniwersalnym urządzeniem, niektóre produkty spożywcze nie nadają się do podgrzewania za jej pomocą.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nie wkładaj selera do mikrofalówki
Seler zawiera duże ilości azotanów, które pod wpływem podgrzewania w mikrofalówce zamieniają się w niebezpieczne dla zdrowia związki chemiczne.
Dania zawierające to warzywo należy przygotowywać w takiej ilości, aby zjeść je jeszcze tego samego dnia. Dlatego nie gotuj ogromnych ilości, lecz oblicz ile twoim domownicy zjedzą i trzymaj się tej ilości.
Ziemniaki, a mikrofalówka
Sporo problemów można uświadczyć po podgrzaniu kartofli w mikrofalówce. Warzywo i urządzenie nie do końca chcą bowiem ze sobą współpracować.
Choć bulwy zawierają wapń, potas czy witaminy A oraz C, po podgrzaniu w mikrofali mogą część z nich stracić. Podobnie dzieje się ze smakiem - jego również zaczyna brakować.
Jajka z toksynami
Kolejnym produktem, którego należy trzymać z dala od tego urządzenia, są jajka. Choć niewiele osób faktycznie odgrzewa je w mikrofali, niektórzy się na to decydują.
Podczas podgrzewania ugotowanych jajek wytwarzają się w nich toksyny. Dlatego, jeśli nie chcesz ich wyrzucać - zjedz je na zimno.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/AndreyPopov, Getty Images Pro
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: haps