Obłędny dżem z borówki amerykańskiej i banana
Dżem owocowy często gości na kromkach chleba z masłem - takie śniadanie jest pożywne i sycące. Warto samodzielnie przygotowywać swoje dżemy, aby mieć pewność, co się w nich znajduje. Poniżej zdradzamy przepis na dżem z borówki amerykańskiej i banana.
Naturalna kwaśność borówek wspaniale wręcz nadaje im właściwości odpowiednie, do produkowania dżemów. Można bowiem w łatwy sposób kontrolować słodkość gotowego przetworu.
W poniższej recepturze kontrola uzyskana jest dzięki bananom - te są na tyle słodkimi owocami, że wystarczy odrobina cukru, aby uzyskać należytą słodycz. Warto pamiętać, że korzystanie z ciemniejszych bananów nada całości słodszego smaku.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na dżem z borówki amerykańskiej i bananów
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy reakcję Włocha na zjedzenie polskich ogórków małosolnych. Ten tekst poświęcony został domowemu soku z aronii.
Składniki:
-
2 szklanki borówek amerykańskich
-
2 banany
-
2 łyżki cukru
-
szczypta cynamonu
Zacznij od umycia wszystkich owoców i obrania bananów ze skórki. Pokrój banany w plasterki. Borówki przebierz i oddziel dobre owoce od tych, na których widać oznaki zepsucia. Wrzuć je do garnka.
Naczynie postaw na gazie o średniej mocy. Gdy zaczną puszczać sok, zmniejsz ogień na mały. Cały czas pamiętaj o intensywnym mieszaniu tak, aby żadna borówka nie przywarła do dna rondelka. Po chwili dodaj do nich banany oraz cukier.
Gdy wszystkie składniki rozpadną się i połączą, dopraw je cynamonem, wymieszaj i przelej do wyparzonych i wymytych słoików. Po ostygnięciu dżem jest gotowy do jedzenia. Smacznego.
Źródło: baibaz, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Obłędny przepis na marynowaną cukinię na słodko, smakuje jak ananas
-
Używasz wody z kranu robiąc ogórki kiszone? Łatwo o spory błąd
Źródło: beszamel.se.pl