Smakosze.pl Przepisy Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Canva / tab1962

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek

29 maja 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Szukacie sposobu na puszyste naleśniki? Będziecie zachwyceni poniższym patentem. Do przygotowanego ciasta wystarczy dodać odrobinę piwa. Dzięki niemu gotowe placuszki zaskoczą swoją delikatnością.

Naleśniki z dodatkiem piwa to kulinarny hit

Dodawanie alkoholu do rozmaitych potraw nie jest niczym nowym. Czy wiecie jednak, że warto go dodać nawet do naleśników? Piwo zadziała podobnie jak drożdże, spulchniając całe ciasto. Konsystencja usmażonych naleśników zachwyci całą rodzinę.

Nie należy obawiać się, że napój zdominuje smak potrawy. W gotowych naleśnikach jest on w zasadzie niewyczuwalny. Pod wpływem ciepła ulotnią się z ciasta również wszystkie procenty. Gorąco zachęcamy do usmażenia naleśników według tego przepisu.

W Gdańsku powstaje niezwykła restauracja. Będą się do niej ustawiać kolejki

Przepis na naleśniki z dodatkiem piwa

Składniki:

  • 250 ml jasnego piwa
  • 250 ml mleka
  • ok. 2 szklanek mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Jak usmażyć idealnie puszyste naleśniki?

Jajka do ciasta na naleśniki wbij do miski . Ubij je za pomocą rózgi kuchennej na gładką puszystą masę. Dodaj do nich piwo, mleko oraz przyprawy . Składniki starannie wymieszaj .

Do zawartości miski przesiej mąkę pszenną . Wszystko razem rozmieszaj tak, aby w cieście nie było grudek . Następnie dolej do naczynia olej i delikatnie wymieszaj go za pomocą łyżki .

Patelnię do smażenia naleśników dobrze rozgrzej . Wylej na nią cienką warstwę ciasta, rozprowadź na całej powierzchni i smaż na rumiano z obu stron . Czynność powtarzaj do momentu zużycia całej przygotowanej porcji ciasta . Naleśniki gotowe są do podania od razu po zdjęciu z patelni . Niecodzienny przepis na naleśniki wymaga jedynie 2 składników . Te placuszki przygotowane na słodko zwalają z nóg doskonałym smakiem .

gotowe naleśniki.png
Canva / ildipapp
Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Ceny za frytki na festiwalu w Sopocie powalają. Za inne przekąski też trzeba słono zapłacić
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy