Wsyp 2 opakowania do ciasta na naleśniki. Wyjdą doskonałe w smaku
Naleśniki budyniowe są proste i niesamowicie smaczne. Dwa opakowania proszku do przyrządzania popularnego deseru wsypane do masy nadadzą uwielbianemu daniu niesamowitego aromatu i delikatności. Musicie spróbować.
Przepis na naleśniki budyniowe
Smakowite naleśniki z dodatkiem budyniu w proszku skuszą każdego łasucha. Przygotować je można zarówno klasycznie — z mlekiem i jajami — jak i w wersji roślinnej. Którą wybierzecie?
Składniki:
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 400 ml mleka lub napoju sojowego
- 3 duże jaja lub 9 łyżek aquafaby
- 80 g mąki pszennej
- 30 g cukru
- szczypta soli
- 20 ml oleju rzepakowego + do smażenia naleśników
Jak zrobić pyszne naleśniki? Dodajcie budyń do ciasta
Zaczynamy od ukręcenia kogla-mogla z jajek, cukru i soli. Stopniowo wlewamy mleko oraz olej rzepakowy, a gdy się połączą, wsypujemy przesianą mąkę pszenną oraz budyniowy proszek.
Gdy ciasto nabierze gładkiej, lecz dość rzadkiej konsystencji przystępujemy do smażenia na delikatnie natłuszczonej i rozgrzanej patelni. Naleśniki powinny mieć złoty kolor z obu stron. Zawsze obracamy je, gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia.
Uwaga: używając aquafaby i napoju sojowego, przygotowujemy naleśniki dokładnie tak samo, jak w powyższej instrukcji. Woda z ciecierzycy świetnie się ubija, a sojowy nabiał ma właściwości zbliżone do mleka.
Jak podać naleśniki budyniowe?
Danie będzie słodkie, więc warto je zjeść z owocową konfiturą czy marmoladą. Świetnym dodatkiem będzie też twaróg wymieszany ze śmietanką i świeżymi owocami albo masło orzechowe i banany.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na naleśniki. Szczególnie polecamy prostą recepturę na danie wykonane z kaszy gryczanej. Być może spodoba wam się też nietypowa odsłona z dodatkiem mąki kasztanowej.