Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź blender i zmiksuj jajka z 1 dodatkiem. Naleśniki zrobisz bez mąki i mleka
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 28.04.2023 08:04

Weź blender i zmiksuj jajka z 1 dodatkiem. Naleśniki zrobisz bez mąki i mleka

naleśniki bez jajek i mleka
screen z filmu na kanale YouTube Tłuste Gary

Tak prostych naleśników jeszcze nie widzieliście. Zrobicie je z zaledwie 2 składników. Wbij do naczynia jajka, dodaj żelatynę i ciasto prawie gotowe. Potrawę pokochają zwłaszcza osoby na diecie ketogenicznej lub takie, które są uczulone na mleko zawarte w tradycyjnym przepisie.

Naleśniki z 2 składników zrobisz w dosłownie kilkanaście minut

Naleśniki bez mleka i jajek idealnie się smażą. Są elastyczne, przez co możemy wykorzystać je do przyrządzenia rozmaitych dań. Zawiń w nie ulubiony farsz lub pokrój naleśniki na makaron i stwórz z niego lekką przekąskę. Przepis oraz powyższe zdjęcie pochodzą z kanału Tłuste Gary w serwisie YouTube.

Poniższy przepis zakłada większy udział białek, niż żółtek w cieście. Proporcje te możecie jednak modyfikować, używając jedynie całych jajek. Pamiętajcie, że im więcej żółtek w recepturze, tym bardziej jajeczny smak finalnie uzyskacie. Ważne jest, aby trzymać się proporcji- na każde 4 jajka należy dodać 2 łyżki żelatyny. 

Bosacka wzięła w rękę 2 sery. Jednemu z nich zarzuciła naprawdę dużo

Przepis na błyskawiczne naleśniki bez jajek i mleka

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 białka
  • 2 łyżki żelatyny
  • opcjonalnie tłuszcz do posmarowania patelni

Jak zrobić zaskakujące naleśniki z jajek i żelatyny?

Zacznij od przygotowania ciasta na naleśniki. W tym celu do wysokiego naczynia wbij 2 całe jajka i dodaj do nich 3 białka. Dosyp też 2 łyżki żelatyny wieprzowej. Z podanych ilości usmażysz 3 naleśniki.

Składniki ciasta na naleśniki zmiksuj na gładką masę za pomocą ręcznego blendera. W międzyczasie nagrzej patelnię. Kiedy będzie już gorąca, nasmaruj ją odrobiną tłuszczu.

Na nagrzaną patelnię wylewaj porcje ciasta na naleśniki. Każdego placuszka smaż na początku przez ok. 1 minutę, aż jego boki zaczną się podnosić. Kiedy tak się stanie, przewróć go na drugą stronę i jeszcze przez chwilę trzymaj na ogniu. Czynność powtarzaj, aż usmażysz wszystkie naleśniki. Placuszki z zaledwie 1 składniki są bardzo zdrowe i mega smaczne. Babcia robiła najlepszy farsz do naleśników serwowanych na słodko.

usmażone naleśniki.png
Canva / Mariha-kitchen

Źródło: YouTube Tłuste Gary