Smakosze.pl Przepisy Obowiązkowy dodatek do ciasta na naleśniki. Większość osób nie ma o nim pojęcia
Fot. Canva

Obowiązkowy dodatek do ciasta na naleśniki. Większość osób nie ma o nim pojęcia

28 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy wiesz, że naleśniki mogą smakować jeszcze lepiej? Ich doskonałość wynika nie tylko z dodatków, z którymi podajesz ten przysmak, ale przede wszystkim z delikatnego ciasta. Warto dodać do niego składnik, o którym wiele osób zupełnie zapomina. Warto spróbować, bo najpewniej masz go już w lodówce.

Naleśniki będą jeszcze lepsze

Naleśniki są ulubionym daniem każdego z nas. Doceniamy nie tylko ich delikatność, ale też możliwość przygotowania z nich zarówno dań słodkich, jak i słonych. Niezależnie od tego, którą wersję wybierzesz, możesz poprawić smak oraz konsystencję samych naleśników.

Wszystko poprzez jeden dodatek, który kiedyś był nieodłącznym dodatkiem ciasta naleśnikowego. Niestety, obecnie kucharze go pomijają, a szkoda, bo cienkie placki zyskują na smaku. O tym, co dodać do naleśników, dowiesz się z przepisu umieszczonego poniżej.

masło.jpg
Fot. Canva/rodeopix
Okradają klientów Biedronki przy samych kasach. Pracownicy sklepu bezradni w starciu z oszustami

Niezbędny dodatek naleśników

Kiedyś nieodłącznym dodatkiem ciasta na naleśniki było masło. Choć ten składnik może nieco dziwić, warto połączyć go z pozostałymi produktami. Masło sprawi, że naleśniki wyjdą o wiele smaczniejsze, delikatniejsze i aromatyczne. W takim wydaniu nikt im się nie oprze, a ty już zawsze będziesz dodawać ten składnik do ciasta. Pamiętaj, że dodając masło, nie trzeba używać oleju do smażenia, wystarczy dobrze rozgrzana i sucha patelnia.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki roztopionego masła
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Przepis na naleśniki z dodatkiem masła

Do miski wsyp mąkę oraz szczyptę soli . Następnie wlej roztopione masło, wodę, mleko i wbij jajka.

Składniki połącz w jednolite i gładkie ciasto za pomocą miksera. Pamiętaj, że powinno być lejące, ale nie może być zbyt płynne .

Rozgrzej patelnię . Za pomocą chochli nanieś odrobinę ciasta i rozprowadź je po powierzchni naczynia.

Smaż z dwóch stron, do momentu zarumienienia. Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Sprawdź także, jak okradani są klienci Biedronki oraz poznaj przepis na sałatkę na Andrzejki .

naleś niki.jpg
Fot. Canva/peredniankina
Na andrzejki jak zwykle podam tę sałatkę. Co roku robi wśród gości furorę
Ruszyła oferta świąteczna w restauracji Adamczyka. Jest nawet drożej niż u Gessler
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy