To najlepsze paszteciki do barszczu jakie jadłem. Farsz smakuje jak mistrzostwo świata
Oto prosty i szybki przepis na domowe paszteciki z kapustą i grzybami. Mogą odjąć wiele pracy zajętym przygotowaniami do świąt. Będą też świetnym awaryjnym rozwiązaniem na ostatnią chwilę, kiedy nieoczekiwany wigilijny wędrowiec okaże się bardziej żarłoczny, niż zakładaliśmy.
Paszteciki z kapustą i grzybami
Domowe paszteciki to jeden z klasycznych dodatków do barszczu. Jadamy je w Wigilię, ale chętnie gościmy też na naszych stołach na co dzień. Ostatecznie, skoro można pójść na skróty przygotowując sam barszcz(nie powiemy nikomu, że używasz bazy z kartonu!), dlaczego nie ułatwić sobie także wypieków.
Dlatego sięgamy po ciasto gotowe francuskie ze sklepu. Nie idziemy za to na niepotrzebne skróty w wypadku kapuściano-grzybowego farszu. I tak jest łatwy do wykonania, choć namaczanie surowych grzybów może być komplikacją.
To najlepszy sernik, jaki kiedykolwiek jadłem. Nie wymaga pieczenia i wychodzi za każdym razemPaszteciki do barszczu
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Martyny Loch Fit Kuchnia. Autorka dekoruje swoje paszteciki czarnuszką. Można też użyć sezamu albo w ogóle pominąć ten etap.
Składniki
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 250 g kiszonej kapusty
- 25 g suszonych grzybów
- 2 szalotki
- 1 jajko lub 1-2 żółtka
- Sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
- Tłuszcz do smażenia
Przepis na paszteciki
Grzyby namaczamy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy je, pozostawiając wodę. Kapustę płuczemy (jeśli jest zbyt kwaśna) i siekamy.
Grzyby kroimy drobno, podobnie jak szalotkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (najlepiej masło klarowane) i wrzucamy grzyby. Smażymy przez minutę-dwie, dodajemy szalotkę i smażymy przez kolejne 4-5 minut.
Na patelnię dodajemy kiszoną kapustę. Zalewamy wodą z gotowania grzybów. Dodajemy nieco wody, by całość dusiła się i nie była zbyt rzadka. Kapustę przyprawiamy liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą i pieprzem. Kapustę zostawiamy do wystudzenia.
Jajko roztrzepujemy w miseczce. Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy i przekrawamy wzdłuż na połowy. Wzdłuż krawędzi obu części rozkładamy przestudzony farsz z kapusty i grzybów. Drugą krawędź smarujemy roztrzepanym jajkiem i rolujemy.
Rolady kroimy na paszteciki. Wysmarowujemy je z wierzchu żółtkiem. Można posypać je sezamem, czarnuszką albo gruboziarnistą solą. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze ok. 200 stopni.
Wypróbuj też przepisy na gulasz z drobiowych żołądków i sernik papieski bez pieczenia.