Ruszyła oferta świąteczna w restauracji Adamczyka. Jest nawet drożej niż u Gessler
Restauracja – Stary Dom – której właścicielem jest Piotr Adamczyk, przedstawiła ofertę świąteczną. Porównaliśmy ją z menu restauracji U Fukiera i okazało się, że ceny niektórych dań są wyższe niż u Magdy Gessler. Ile kosztuje świąteczny catering?
Tomasz Adamczyk ma własną restaurację
Romans gastronomii ze światem celebrytów trwa w Polsce od wielu lat. Obecnie prawie każda ceniona się gwiazda ma lub chce mieć własny lokal gastronomiczny. Przed kilkoma laty ten szlak przetarł Piotr Adamczyk, który w 2009 roku otworzył w Warszawie restaurację Stary Dom specjalizującej się w tradycyjnej kuchni polskiej.
Na stronie internetowej lokalu pojawiło się ogłoszenie o tym, że do 18 grudnia można składać zamówienia na świąteczne dania. Po sprawdzeniu menu okazuje się, że ceny są wyższe niż w restauracji U Fukiera, która należy do Magdy Gessler. Ile pieniędzy trzeba przeznaczyć na tradycyjne dania?
Ułóż ananasa z puszki na cieście francuskim. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisuMagda Gessler kontra Piotr Adamczyk
Porównując świąteczne menu restauracji Gessler i Adamczyka, w lokalu należącym do aktora za zupy klienci zapłacą zdecydowanie więcej. Tradycyjny barszcz czerwony kosztuje tam 79 zł za 900 mililitrów, a grzybowa 89 zł. U prowadzącej Kuchenne Rewolucje te same zupy kosztują kolejno 67 zł i 83 zł.
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć również śledzi oraz sałatek. W ofercie lokalu aktora znalazły się śledzie aż w trzech wersjach. Na przykład za te pod pierzynką z białych warzyw trzeba zapłacić 53 zł, a za podobne danie u Gessler 59 zł. Różnica, choć niewielka jest odczuwalna.
Z kolei jedna porcja sałatki jarzynowej z restauracji Stary dom kosztuje 47 zł, a z lokalu Gessler 43 zł za 300 gramów. Czy takie ceny oznaczają, że restauracja gwiazdy stacji TVN, choć uważana za drogą jest tańsza, niż się wszystkim wydawało?
U Piotra Adamczyka te dania kupisz taniej
Po dokładnym sprawdzeniu menu okazuje się, że owszem, niektóre dania są droższe, a inne wręcz przeciwnie. Są to na przykład pierogi z kapustą i grzybami. Za siedem sztuk w restauracji aktora trzeba zapłacić 47 zł, a u znanej restauratorki 51 zł i to tylko za 5 sztuk.
Na Wigilii nie może zabraknąć ryby. W menu obu restauracji znalazły się również i dania z tym składnikiem i nieco różnią się od siebie. W menu Adamczyka nie zabrakło tradycyjnego karpia z sosem borowikowym oraz puree, a u Gessler pojawił się faszerowany pstrąg. Za to pierwsze danie trzeba zapłacić 85 zł, a za drugie 95 zł.
Menu w obu restauracjach jest ciekawe i składa się z wielu smacznych potraw. Poszczególne dania różnią się także ceną i tylko od klientów zależy, który lokal wybiorą. Porównując ceny cateringu, należy także przyjrzeć się porcjom, bo nie zawsze niska cena oznacza także taką samą ilość dania jak w innych restauracjach.
Sprawdź także, z jakich ziemniaków wyjdą najlepsze kopytka oraz przeczytaj, co dietetyk powiedział o mięsie z Lidla.