Obrała kaszankę i pokazała najlepszy patent na grilla. 1 dodatek zaskoczy każdego
Kaszanka jest obowiązkowym punktem polskiego wydania grilla. Zapomnij jednak o położeniu jej na ruszcie i czekaniu na gotowe. Lepiej obierz ją z błonki i wymieszaj ze smakowitymi dodatkami. Odrobina suszonych śliwek wynosi ten dobrze znany specjał na zupełnie nowy poziom.
Kaszanka na grilla? Tak, ale inaczej, niż myślisz
Kaszanka na grilla z bogactwem dodatków wymaga odpowiedniego potraktowania. Aby zrobiła się idealnie aromatyczna i soczysta Szefowa Kuchni, której powyższe zdjęcia pochodzą z jej kanału w serwisie YouTube, przyrządza ją w łódeczce z folii aluminiowej. Dzięki temu podgrzewanie przebiega równomiernie, a wszystkie smaki mają szanse idealnie się połączyć.
Przepis na kaszankę z grilla z dodatkiem śliwek
Składniki:
- 450 g kaszanki
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 50 g suszonych śliwek
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka pikantnego ketchupu
- sól, pieprz, majeranek
Jak zrobić najlepszą kaszankę z grilla?
Zacznij od przygotowania dodatków do kaszanki z grilla . Cebulę obierz, pokrój w piórka i zeszklij na niewielkiej ilości tłuszczu. Obrane jabłko i śliwki pokrój w kostkę, a ząbki czosnku drobno posiekaj .
Kaszankę natnij wzdłuż i wydobądź jej wnętrze z osłonki . Przełóż farsz do dużej miski i dorzuć do niego przygotowane wcześniej składniki. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem i suszonym majerankiem . Dołóż 1 łyżkę ketchupu i wszystko starannie wymieszaj .
Przygotuj 3 kawałki folii aluminiowej w kształcie prostokąta . Na każdy z nich nałóż porcję farszu. Następnie zawiń kaszankę w cukierka tak, aby folia szczelnie przykrywała swoją zawartość .
Przygotowane w ten sposób kaszanki układaj na rozgrzanym grillu . Możesz je także przyrządzić w piekarniku . W tym celu ustaw urządzenie na temperaturę 180 stopni i trzymaj w nim potrawę przez ok 30 minut . Po upływie tego czasu ostrożnie otwórz folię aluminiową i ciesz się wybornym smakiem kaszanki . Swojska kaszanka zapiekana z klasycznym dodatkiem zachwyci każdego smakosza . Do kaszanki w sam raz nadadzą się obłędne ziemniaki z grilla prosto od Strzelczyka .
Źródło: Szefowa Kuchni