Gdy podali mu wodę do picia, od razu włączył telefon. Szokujące nagranie z restauracji
Czy w tych Czechach oszaleli? Na dziwaczny zwyczaj natknął się u naszych sąsiadów jeden z użytkowników TikToka. Do zamówionego w restauracji posiłku dostał wodę z plastrami cytryny podaną w misce. Relację od razu wrzucił do internetu.
Czeska restauracja zaskoczyła gościa z Polski?
Staszewski_barber, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału z serwisie TikTok, zaskoczył internautów swoim krótkim filmem. Pokazał na nim, jak podano mu do stolika wodę w pewnym czeskim lokalu. Nie dość, że zaserwowano ją w metalowej w misce, to jeszcze najwyraźniej została podgrzana chwilę wcześniej. Komentujący nie pozostawili tego bez reakcji.
Wsyp mąkę do kawy i wymieszaj. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumieniaZabawne nieporozumienie w czeskiej restauracji
Staszewski_barber, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału z serwisie TikTok, to mistrz fryzjerstwa męskiego. Z okazji branżowej imprezy wybrał się ostatnio z wizytą do Czech. Pod koniec męczącego dnia postanowił zawitać na kolację do jednej z ołomuńskich restauracji.
Podczas oczekiwania na jedzenie pojawił się kelner z wodą. Nie była ona bynajmniej nalana do szklanki, lecz do metalowej miseczki. W ciepłym płynie pływały dwa półplasterki cytryny.
Jestem bardzo zdziwiony, bo nie wiem jak to pić
-powiedział z uśmiechem do kamery tiktoker.
Komentujący nie kazali długo na siebie czekać. Pod krótkim filmikiem pojawiło się kilka humorystycznych odpowiedzi. Z wymiany zdań wywnioskować można było tylko jedno. Tiktoker zrobił wszystkich w balona, bowiem dobrze wiedział, że podana woda służy nie do picia, a do obmycia rąk przed posiłkiem.
Czemu restauracja podała wodę z cytryną przed podaniem jedzenia?
Miseczka z ciepłą wodą i cytryną to w restauracji żadna nowość. Mało tego, w określonych okolicznościach jej obecność na stole jest wręcz obowiązkowa. Na pewno nie raz spotkali się z nią miłośnicy ryb i owoców morza.
Podane przez kelnera naczynie z ciepła wodą służy do opłukiwania palców podczas posiłków. Dotyczy zwłaszcza tych pozycji z menu, których jedzenie odbywa się bez pomocy sztućców. Miseczkę z wodą i cytryną dostaniemy zatem przede wszystkim do skorupiaków, jak chociażby mule czy krewetki.
Woda z cytryną podana w restauracji ma jedno zasadnicze zadanie. Pomaga gościom pozbyć się intensywnego morskiego zapachu z dłoni. Ciepła woda zmywa zabrudzenia, a cytryna neutralizuje intensywną woń. Ten element uczty regulują zasady savoir-vivre, czyli umiejętności właściwego zachowania się w określonych sytuacjach. Pewnej restauracji w Warszawie do zasad kulturalnego zachowania jest bardzo daleko. Jeśli tęsknisz do potraw jak znad morza, przygotuj ten doskonały rybny posiłek.
Źródło: TikTok @staszewski_barber