Od lat przyrządzam na święta ten aromatyczny bigos. Ile bym nie zrobiła, zawsze znika cały
Gotowanie bigosu na święta to już tradycja w moim domu. Jednak nie muszę na to poświęcać trzech dni. Mój aromatyczny bigos przyrządzam w zaledwie trzy godziny. Jak to robię? Tego się dowiecie z mojego przepisu.
Aromatyczny bigos na Boże Narodzenie
Bigos jest daniem, który znakomicie smakuje, rozgrzewa i syci. Podaję go w Boże Narodzenie i cieszy się on dużym powodzeniem. Każda jego ilość momentalnie znika z talerzy. Rodzina i goście chętnie sięgają po dokładkę tego znakomitego dania.
Zazwyczaj gotowanie bigosu jest dość czasochłonne. Wiele gospodyń poświęca na to kilka dni. Ja do nich nie należę, a swoją potrawę robię w kilka godzin. Wychodzi pyszny i smakuje jak ten gotowany bardzo długo. Polecam moją recepturę na tę potrawę.
Ludzie powariowali na punkcie tych rurek z kremem. W to, co zastałam przed cukiernią wciąż trudno mi uwierzyćJak ugotować aromatyczny bigos?
Składniki:
- 2 kg kiszonej kapusty
- 100 g boczku
- 300 g kiełbasy wędzonej
- 300 g kiełbasy białej
- 250 g łopatki wieprzowej
- 200 g wołowiny
- 200 g wędzonych śliwek
- 80 g suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- jałowiec
- ziele angielskie
- pieprz
- 3 liście laurowe
- sól
Przyrządzenie bigosu zaczynamy od podsmażenia pokrojonego boczku. Następnie dodajemy również pokrojone mięso i kiełbasę. Składniki smażymy kilka minut i dorzucamy posiekaną cebulę. Po 15 minutach dodajemy wcześniej namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
Dorzucamy pokrojone wędzone śliwki, przyprawy i wszystko mieszamy. Składniki dusimy ok. 15 minut. Gdy wołowina zmięknie, dodajemy niepłukaną kiszoną kapustę. Dolewamy też trochę wrzącej wody, ok. ½ szklanki.
Szybki bigos- zamroź i odgrzej
Bigos gotujemy pod przykryciem ok. 3 godzin. Kapusta oraz mięso muszą całkowicie zmięknąć. Co jakiś czas mieszamy też danie. Jeśli pod koniec gotowania bigos jest zbyt kwaśny, możemy doprawić go odrobinką cukru..
Bigos po ugotowaniu studzimy i wkładamy do mrożenia. Dzięki temu wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączą. Po ponownym podgrzaniu bigos smakuje wyśmienicie i jest bardzo aromatyczny. Zrobi furorę nie tylko na święta. Pisaliśmy o tym, jak zrobić mięso na kapuście, które smakuje jak bigos. Podawaliśmy też śląski przepis na kapustę.
Źródło: YouTube/@OJPOP