Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Od lat przyrządzam na święta ten aromatyczny bigos. Ile bym nie zrobiła, zawsze znika cały
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 23.11.2023 20:14

Od lat przyrządzam na święta ten aromatyczny bigos. Ile bym nie zrobiła, zawsze znika cały

bigos
YouTube/@OJPOP

Gotowanie bigosu na święta to już tradycja w moim domu. Jednak nie muszę na to poświęcać trzech dni. Mój aromatyczny bigos przyrządzam w zaledwie trzy godziny. Jak to robię? Tego się dowiecie z mojego przepisu. 

Aromatyczny bigos na Boże Narodzenie

Bigos jest daniem, który znakomicie smakuje, rozgrzewa i syci. Podaję go w Boże Narodzenie i cieszy się on dużym powodzeniem. Każda jego ilość momentalnie znika z talerzy. Rodzina i goście chętnie sięgają po dokładkę tego znakomitego dania.

Zazwyczaj gotowanie bigosu jest dość czasochłonne. Wiele gospodyń poświęca na to kilka dni. Ja do nich nie należę, a swoją potrawę robię w kilka godzin. Wychodzi pyszny i smakuje jak ten gotowany bardzo długo. Polecam moją recepturę na tę potrawę. 

bigos.jpg
Canva / -lvinst-
Ludzie powariowali na punkcie tych rurek z kremem. W to, co zastałam przed cukiernią wciąż trudno mi uwierzyć

Jak ugotować aromatyczny bigos?

Składniki:

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 100 g boczku
  • 300 g kiełbasy wędzonej
  • 300 g kiełbasy białej
  • 250 g łopatki wieprzowej
  • 200 g wołowiny
  • 200 g wędzonych śliwek
  • 80 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • jałowiec
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • 3 liście laurowe
  • sól

Przyrządzenie bigosu zaczynamy od podsmażenia pokrojonego boczku. Następnie dodajemy również pokrojone mięso i kiełbasę. Składniki smażymy kilka minut i dorzucamy posiekaną cebulę. Po 15 minutach dodajemy wcześniej namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. 

Dorzucamy pokrojone wędzone śliwki, przyprawy i wszystko mieszamy. Składniki dusimy ok. 15 minut. Gdy wołowina zmięknie, dodajemy niepłukaną kiszoną kapustę. Dolewamy też trochę wrzącej wody, ok. ½ szklanki. 

Szybki bigos- zamroź i odgrzej

Bigos gotujemy pod przykryciem ok. 3 godzin. Kapusta oraz mięso muszą całkowicie zmięknąć. Co jakiś czas mieszamy też danie. Jeśli pod koniec gotowania bigos jest zbyt kwaśny, możemy doprawić go odrobinką cukru..

Bigos po ugotowaniu studzimy i wkładamy do mrożenia. Dzięki temu wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączą. Po ponownym podgrzaniu bigos smakuje wyśmienicie i jest bardzo aromatyczny. Zrobi furorę nie tylko na święta. Pisaliśmy o tym, jak zrobić mięso na kapuście, które smakuje jak bigos. Podawaliśmy też śląski przepis na kapustę. 

świąteczny bigos.jpg
Canva / Dar1930

Źródło: YouTube/@OJPOP