Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Hitowa jajecznica po turecku. Lepsza nawet od jajecznicy na boczku
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 18.12.2024 09:05

Hitowa jajecznica po turecku. Lepsza nawet od jajecznicy na boczku

jajecznica
Fot. Shutterstock/Ivan Dragiev

Jeżeli nie masz pomysłu na śniadanie, musisz poznać ten przepis. Przygotowana według niego jajecznica po turecku jest nie do pobicia. Schować się może nawet słynna szakszuka i inne jajecznice z dodatkami. Zrób i na własnym podniebieniu przekonaj się o tym doskonałym smaku. 

Pomysł na śniadanie

Śniadanie jest jednym z najważniejszych posiłków. Nie należy go pomijać, bo dostarcza potrzebnej energii, a w dodatku to dzięki niemu jesteśmy wydajniejsi od samego poranka. Pierwsze danie powinno być smaczne i oczywiście łatwe i szybkie w przygotowaniu. Takim śniadaniowym klasykiem, które spełnia te wymagania, jest jajecznica. Choć danie jest smaczne, można sprawić, że będzie o wiele lepsze. Jak to zrobić?

Wystarczy, że wypróbujesz przepis na jajecznicę po turecku. Jej smak zachwyci cię na tyle, że będziesz przyrządzać ją prawie każdego poranka. Danie znane jest także pod nazwą menemen i śmiało można powiedzieć, że to jajecznica z pomidorami, ale zupełnie inna niż szakszuka. Dlatego warto zaryzykować i zrobić je nawet dzisiaj. 

pomi.jpg
Fot. Canva/Bru-nO
Inne kraje zakazały, a w Polsce wciąż legalny. Ten składnik budzi wiele emocji

Jajecznica z pomidorami i innymi dodatkami

Do przygotowania jajecznicy po turecku będziesz potrzebować, co oczywiste, jajek oraz wspomnianych wcześniej pomidorów. Oprócz nich niezbędne okażą się także przyprawy i kilka innych dodatków, dzięki którym danie nabierze wyjątkowego smaku. Wszystkie produkty znajdziesz na liście poniżej. Pamiętaj, żeby podane składniki stosować w odpowiednich proporcjach, a jajecznica z pomidorami wyjdzie perfekcyjna.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • mielona ostra papryka
  • pieprz
  • sól

Jajecznica po turecki – przepis

Zacznij od obrania cebuli, a następnie pokrój ją w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę oraz drobno posiekany czosnek. W tym czasie umytą paprykę pokrój w drobną kostkę i przesyp ją na patelnię. Całość smaż przez trzy minuty.

Pomidory sparz, obierz ze skóry, pokrój w kostkę i dodaj do pozostałych składników. Całość wymieszaj i smaż przez chwilę. Wbij jajka i obsyp je ostrą papryką, pieprzem i solą. Wymieszaj. Smaż, do momentu ścięcia się jajek oraz uzyskania kremowej konsystencji jajecznicy. Przed podaniem, danie obsyp drobno posiekaną natką pietruszki.

Sprawdź także, jaki zakazany w wielu krajach składnik budzi spore emocje oraz poznaj przepis na sałatkę w nietypowym wydaniu

jajecznica po turecku.jpg
Fot. Canva/Ann_Zhuravleva