Smakosze.pl Przepisy Od lat robię kluski leniwe z tego przepisu. O jednym dodatku powiedziała mi babcia, mało kto o nim wie
YouTube/@ZARAZENIPASJAMI

Od lat robię kluski leniwe z tego przepisu. O jednym dodatku powiedziała mi babcia, mało kto o nim wie

9 listopada 2023

Kluski leniwe kojarzą się ze smakiem dzieciństwa. Często je przyrządzam. Korzystam wtedy z przepisu mojej babci. Najważniejszy jest jeden dodatek. Zróbcie kluski leniwe tak, jak ja i cieszcie się ich doskonałym smakiem.

Kluski leniwe najlepsze z kaszą manną

Czy jadacie kluski leniwe? Ja często je robię, bo uwielbia je moja rodzina. Dla mnie to smak dzieciństwa i beztroski . Najlepsze robiła moja babcia i właśnie smak jej leniwych pozostał ze mną na lata. Od dawna przyrządzam to danie właśnie z przepisu babci.

Ta receptura jest wyjątkowa, bo oprócz twarogu, mąki i jajka, zawiera coś jeszcze. Ten dodatek sprawia, że leniwe są bardziej delikatne. Jest nim kasza manna.

leniwe
Canva/arfoteż
Jesienią często się zajadam tą zupą. Cudownie rozgrzewa i syci na długie godziny

Jak zrobić leniwe z kaszą manną?

Składniki:

  • 400 g białego sera
  • ⅔ szklanki kaszy manny
  • 1 jajko
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki maki pszennej

Robienie klusek leniwych zaczynamy od utarcia masła z żółtkiem. Następnie dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy je do masy serowej. Dosypujemy też mąkę i kaszę mannę.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto bardzo się klei, to dosypujemy mąkę. Teraz z ciasta formujemy wałek, spłaszczamy go i kroimy na ukos.

Jak podawać kluski leniwe?

Kluski leniwe wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy wypłyną na powierzchnię, to po minucie je wyjmujemy łyżką cedzakową . Leniwe są bardzo delikatne i mięciutkie. Smakują najlepiej z bułką tartą podrumieniona na masełku.

Do tego odrobina cynamonu, cukru i pyszny obiad mamy gotowy. Przyrządzamy go w prosty sposób, a danie smakuje wyśmienicie . To smak dzieciństwa, do którego możecie wrócić dzięki temu przepisowi. Pisaliśmy o leniwych robionych ze specjalnej mąki. Podawaliśmy przepis na to danie z pysznym sosie.

leniwe (1).jpg
Canva/arfo
Uwaga, oszustwo. Nie daj się nabrać, na sklepowych półkach pełno jest podrabianego masła
Ta surówka pasuje do każdego obiadu. Lepiej zapamiętaj ten przepis, po spróbowaniu zrobisz ją nieraz
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy