Smakosze.pl

Źródło własne

Leniwe od Smakoszy z wyjątkowym sosem. Cała rodzina wymiecie talerze do czysta

3 Lipca 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Szukacie zapomnianego smaku dzieciństwa? Lepiej nie mogliście trafić. W tym przepisie Smakosze przedstawiają doskonałe pierogi leniwe na słodko. Charakteru doda im intensywnie truskawkowy sos.

Pierogi leniwe z truskawkami zachwycają latem

Pierogi leniwe, zwane też kluskami, to klasyczna polska potrawa. Przepadają za nią zwłaszcza dzieci, ale nie tylko. Delikatne serowi ciasto polane owocowym sosem każdemu przypadnie do gustu. Warto je przyrządzić zwłaszcza teraz, gdy sezon na truskawki w pełni.

Pierogi leniwe pomysłu Smakoszy są banalnie proste do przygotowania. Absolutnie wszyscy mogą wypróbować ten przepis. Wyrób ciasto, ugotuj kluski i podaj je z sosem na bazie truskawek i śmietany. Talerze po takim posiłku będą wymiecione do czysta.

cała prawda o kiełbasie na grilla

Bosacka wskazała najlepszą kiełbasę na grilla. Powodów jej decyzji nie warto lekceważyć

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyśmienite pierogi leniwe od Smakoszy

Składniki:
  • 250 g tłustego białego sera
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 40 dag truskawek
  • ¾ szklanki jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki śmietany 12%
  • cukier wanilinowy

Nasz najlepszy sposób na pierogi leniwe z sosem krok po kroku

Zacznij od przygotowania ciasta na pierogi leniwe. Twaróg przełóż do miski i rozdrobnij go widelcem. Dodaj jajko, cukier wanilinowy oraz mąkę. Składniki starannie połącz.

Ciasto twarogowe na pierogi leniwe podziel na 2 równe części. Każdą z nich uformuj w kształt walca na podsypanym mąką blacie. Z uzyskanego wałeczka poodcinaj pod skosem pierogi leniwe. W ten sposób postąp z całą porcją ciasta.

W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Partiami wrzucaj leniwe i gotuj je kilka minut. Kiedy wypłyną, ostrożnie wyłów je łyżką cedzakową i odłóż do osobnego naczynia.

Przygotuj sos do pierogów leniwych. Truskawki umyj i odkrój z nich szypułki. Same owoce podziel na mniejsze części. Przełóż je do osobnej miseczki.

Do pokrojonych truskawek dodaj śmietaną i jogurt. Całość ugnieć widelcem na możliwie jednolitą masę. Tak przygotowanym sosem polej pierogi leniwe. Danie najlepiej smakować będzie podane od razu po przyrządzeniu. Mamy sprawdzone pomysły na pyszne i ciekawe okrasy do leniwych . Truskawki stały się kością niezgody pomiędzy Biedronką, a jej klientami .

Źródło: Instagram @smakoszepl

jagodzianka

Kupiła jagodziankę w cukierni Gessler. Zapłaciła tyle, co za składniki na 40 bułek

CZYTAJ DALEJ
ogórki kiszone

Czy do ogórków kiszonych nadaje się wyłącznie sól niejodowana? Warto mieć świadomość

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Kuchnia Smakoszy

Mamy najlepszy przepis na smażony twaróg. Wystarczy kilka składników i chwila cierpliwości
Czytaj więcej >

Kuchnia Smakoszy

Zapomnij o plackach ziemniaczanych. Pokażemy wam coś jeszcze lepszego, w roli głównej kapusta
Czytaj więcej >

Kuchnia Smakoszy

Te 2 dodatki zmienią oblicze mielonych. Oto nasz patent na soczyste i pyszne kotlety
Czytaj więcej >

Kuchnia Smakoszy

Dodajesz koperek do mizerii? Mamy lepszy patent, idealny na upały
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Kuchnia Smakoszy

Kuchnia Smakoszy

Aleksandra Proch

Zapomnij o tarciu ziemniaków. Nasz patent na placki bije inne na głowę, nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Letnia, pożywna sałatka z młodymi ziemniakami. Przyjemnie chrupie dzięki 2 dodatkom
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Podsmaż, posyp i zapiecz. Rabarbar pod kruszonką smakuje jak marzenie
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zetrzyj i dodaj do poszatkowanej kapusty. Ta wyrazista surówka jest lepsza niż z restauracji
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Nie na maśle, nie na oleju. Najzdrowszą jajecznicę zrobisz zupełnie inaczej, mamy genialny patent
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Weź filet z kurczaka i szparagi. Padniesz z wrażenia, jak zobaczysz nasz elegancki obiad
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Aleksandra Proch

Zapomnij o tarciu ziemniaków. Nasz patent na placki bije inne na głowę, nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Letnia, pożywna sałatka z młodymi ziemniakami. Przyjemnie chrupie dzięki 2 dodatkom
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Podsmaż, posyp i zapiecz. Rabarbar pod kruszonką smakuje jak marzenie
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Zetrzyj i dodaj do poszatkowanej kapusty. Ta wyrazista surówka jest lepsza niż z restauracji
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Nie na maśle, nie na oleju. Najzdrowszą jajecznicę zrobisz zupełnie inaczej, mamy genialny patent
Czytaj więcej >
Kuchnia Smakoszy

Renata Materlińska

Weź filet z kurczaka i szparagi. Padniesz z wrażenia, jak zobaczysz nasz elegancki obiad
Czytaj więcej >