Smakosze.pl

WikimediaCommons/Przykuta

Wsypał do leniwych inny rodzaj mąki. Kulinarny eksperyment okazał się sukcesem

17 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Leniwe zazwyczaj robię ze zwykłej mąki pszennej, twarogu i jajek. Ostatnio jednak wpadłam na przepis, który zakładał wykorzystanie mniej popularnego produktu. Kupiłam go i przygotowałam ciasto jak zwykle. Danie wyszło tak delikatne, jak nigdy wcześniej.
 

Kluski leniwe mogą być bardziej miękkie

Jeśli kiedykolwiek słyszeliście o mące typu 00, to pewnie wiecie, że jest doskonała do pizzy. Jednak, gdy użyjemy jej do zrobienia masy na kluski leniwe, okaże się, że ich smak zmieni się nie do poznania. Warto spróbować.

Składniki:

  • 500 g półtłustego twarogu
  • 150 g mąki pszennej typu 00
  • 2 duże jaja
  • szczypta soli

Zamiana mąki pszennej z uniwersalnej na całkowicie oczyszczoną przynosi spektakularne efekty. Nie powoduje jednak skomplikowania procesu przygotowania potrawy. Przekonajcie się sami, sprawdzając instrukcję dostępną w dalszej części artykułu.

Twaróg na kluski leniwe.jpg
canva/allFOOD
przygotowania do robienia rosołu

Zamiast z makaronem, podałam rosół z innym dodatkiem. Pomysł znalazłam w sieci, mąż miał mi jedno do powiedzenia

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić miękkie kluski leniwe? Użyjcie innej mąki

Zaczynam od włożenia twarogu do miski i rozgniecenia go przy pomocy widelca. Dodaję do nich żółtka. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodaję masę do twarogu, a po wymieszaniu jeszcze wsypuję mąkę. Ostrożnie łącze składniki.

Z ciasta na leniwe formuję cienki wałek i tnę go na niewielkie kluseczki. W garnku zagotowuję wodę i wsypuję do niej nieco soli. Wrzucam leniwe i gotuję, aż wypłyną na powierzchnię.

Jak podać kluski leniwe?

Najpopularniejszym dodatkiem do leniwych jest chyba topione masło i cukier, ale można je też zjeść z dowolnym dżemem albo z sosem wytrawnym. Szczególnie smaczny może być pomidorowy lub grzybowy .

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na kluski. Oprócz leniwych polecamy smakowite cepeliny — są pracochłonne, ale też pyszne. Spróbujcie również kultowych klusek szarych podanych z rumianym boczkiem.

Smakowite kluski leniwe.jpg
canva/rlat
surówka z białej kapusty

Dostałam ten przepis na surówkę od zaprzyjaźnionego szefa kuchni. Smakuje jak z dobrej chińskiej restauracji

CZYTAJ DALEJ
ciasto ze śliwkami

Rodzina cały czas prosi mnie o ucierane ciasto ze śliwkami. Korzystam z przepisu mojej babci

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >