Smakosze.pl Przepisy Od lat robię ogórki w tej zalewie. Nie spotkałem nigdy lepszej
Screen z filmu na kanale YouTube Słodko Słodka

Od lat robię ogórki w tej zalewie. Nie spotkałem nigdy lepszej

3 sierpnia 2023

Ogórki w zalewie ketchupowej są najlepsze. Od wielu lat już przygotowuję taki rarytas, a znika niemal w mgnieniu oka. Ich zrobienie jest bardzo proste i wymaga zaledwie kilku składników. Musicie spróbować.

Przepis na świetne ogórki w zalewie ketchupowej

Lekko pikantne, chrupiące i aromatyczne — takie są ogórki w zalewie z dodatkiem popularnego sosu pomidorowego. Idealnie sprawdzają się przy wielu okazjach, wzbogacając śniadaniowe klasyki czy dania z grilla. Niejeden smakosz się w nich zakocha.

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 2 niezbyt duże cebule
  • 240 g pikantnego ketchupu
  • 35 g przecieru pomidorowego
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 125 ml octu spirytusowego
  • 110 g cukru
  • pieprz wedle uznania
  • 1 łyżka soli
To już oficjalne. Zacznie się od poniedziałku. Jeśli robisz przetwory, ruszaj do Biedronki skoro świt

Jak zrobić ogórki w zalewie ketchupowej?

Zaczynam od umycia ogórków i pokrojenia ich w niezbyt grube plasterki. Cebule pozbawiam łupiny i kroję je w piórka. Następnie wrzucam warzywa do większej miski, posypuję solą, mieszam i odstawiam na minimum 2 godziny.

Po tym czasie odlewam sok, który się pojawił. Mieszanką wypełniam suche i wyparzone słoiki. W garnku zagotowuję pozostałe składniki, czyli ketchup, przecier pomidorowy, ocet, cukier, olej i pieprz.

Gorącą zalewę wlewam do naczyń z ogórkami, a następnie szczelnie je zakręcam. Pasteryzuję w piekarniku przez kwadrans.

Wskazówka: możecie przygotować ogórki w wersji łagodnej. Wybierzcie ketchup bez dodatku wyrazistych przypraw i dodajcie niewiele pieprzu. Też będzie smacznie.

Jak podać ogórki w zalewie ketchupowej?

Warzywa w pikantnej odsłonie świetnie pasują do wszelkich mięs oraz kotletów roślinnych np. sojowych. Możecie je też zjeść ze świeżym pieczywem oraz wędlinami lub warzywnymi pasztetami.

Na naszej stronie znajdziecie więcej patentów na znakomite ogórki. Spróbujcie koniecznie sprawdzonego sposobu na kiszenie warzywa z XIX wieku. Być może spodoba wam się też prosta receptura na ogórki po cygańsku .

Ogórki w zalewie są rewelacyjne.jpg
canva/janzwolinski
Natnij ziemniaki w tym miejscu i wrzuć do wrzątku. Po ich ugotowaniu złapiesz się za głowę
Ułóż mięso na liściu kapusty, zawiń jak pieroga i wrzuć na patelnię. To 100 razy lepsze od gołąbków
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy