Od lat robię ogórki w tej zalewie. Nie spotkałem nigdy lepszej
Ogórki w zalewie ketchupowej są najlepsze. Od wielu lat już przygotowuję taki rarytas, a znika niemal w mgnieniu oka. Ich zrobienie jest bardzo proste i wymaga zaledwie kilku składników. Musicie spróbować.
Przepis na świetne ogórki w zalewie ketchupowej
Lekko pikantne, chrupiące i aromatyczne — takie są ogórki w zalewie z dodatkiem popularnego sosu pomidorowego. Idealnie sprawdzają się przy wielu okazjach, wzbogacając śniadaniowe klasyki czy dania z grilla. Niejeden smakosz się w nich zakocha.
Składniki:
- 1,5 kg ogórków gruntowych
- 2 niezbyt duże cebule
- 240 g pikantnego ketchupu
- 35 g przecieru pomidorowego
- 125 ml oleju rzepakowego
- 125 ml octu spirytusowego
- 110 g cukru
- pieprz wedle uznania
- 1 łyżka soli
Jak zrobić ogórki w zalewie ketchupowej?
Zaczynam od umycia ogórków i pokrojenia ich w niezbyt grube plasterki. Cebule pozbawiam łupiny i kroję je w piórka. Następnie wrzucam warzywa do większej miski, posypuję solą, mieszam i odstawiam na minimum 2 godziny.
Po tym czasie odlewam sok, który się pojawił. Mieszanką wypełniam suche i wyparzone słoiki. W garnku zagotowuję pozostałe składniki, czyli ketchup, przecier pomidorowy, ocet, cukier, olej i pieprz.
Gorącą zalewę wlewam do naczyń z ogórkami, a następnie szczelnie je zakręcam. Pasteryzuję w piekarniku przez kwadrans.
Wskazówka: możecie przygotować ogórki w wersji łagodnej. Wybierzcie ketchup bez dodatku wyrazistych przypraw i dodajcie niewiele pieprzu. Też będzie smacznie.
Jak podać ogórki w zalewie ketchupowej?
Warzywa w pikantnej odsłonie świetnie pasują do wszelkich mięs oraz kotletów roślinnych np. sojowych. Możecie je też zjeść ze świeżym pieczywem oraz wędlinami lub warzywnymi pasztetami.
Na naszej stronie znajdziecie więcej patentów na znakomite ogórki. Spróbujcie koniecznie sprawdzonego sposobu na kiszenie warzywa z XIX wieku. Być może spodoba wam się też prosta receptura na ogórki po cygańsku .