Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ułóż mięso na liściu kapusty, zawiń jak pieroga i wrzuć na patelnię. To 100 razy lepsze od gołąbków
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 05.08.2023 09:19

Ułóż mięso na liściu kapusty, zawiń jak pieroga i wrzuć na patelnię. To 100 razy lepsze od gołąbków

gołąbki
YouTube/@samiragotovit

Gołąbki są smacznym i pożywnym daniem, które chętnie przygotowujemy. Można je dusić, piec, ale można też przygotować jak pieroga i smażyć. Polecamy doskonały przepis, dzięki któremu przygotujesz danie 100 razy lepsze od gołąbków. 

Gołąbki- danie na 100 sposobów

Gołąbki są popularnym i lubianym daniem, które można przygotować z mięsa, ryżu, kaszy, a nawet grzybów. Mięso zawijane jest w liście kapusty lub winogron. Można gołąbki gotować, dusić, zapiekać, albo też smażyć. Każdy sposób jest smaczny i ma swoich zwolenników.

Warto podkreślić, że gołąbki zawijane w liście kapusty są nie tylko pożywne, ale też zdrowe. To za sprawą kapusty, która jest bogata w witaminy: A, C, E, K i witaminy z grupy B. Kapusta jest świetnym źródłem błonnika i kwasu foliowego. Polecamy oryginalny przepis na mięso zawijane w liście kapusty jak pierogi i smażone. Spróbujcie- to jest pyszne!

Rozgotowałaś ryż? Nic straconego. Ten przepis będzie hitem wśród zabieganych

Jak przygotować nietypowe gołąbki?

Składniki:

  • kapusta
  • cebula
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 300 g mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 łyżki mąki

Kapustę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 15 minut do mikrofalówki. Po tym czasie wyjmujemy kapustę, zdejmujemy folię i oddzielamy liście kapusty. Cebulę kroimy i podsmażmy na patelni. Usmażoną cebulę układamy w naczyniu żaroodpornym.

Mięso mieszamy z usmażoną cebulą w naczyniu. Z liści kapusty odcinamy twarde części. Na liście kapusty nakładamy mięso i formujemy pierogi. Jajko rozmącamy ze śmietaną, solą i pieprzem. Dodajemy mąkę i mieszamy. W tak przygotowanej panierce zanurzamy gołąbki. Smażymy na średnim ogniu pod przykrywką aż gołąbki-pierogi będą miały złoty kolor.

Oryginalne gołąbki- spróbuj koniecznie

Te wyjątkowe gołąbki przygotujesz w prosty i szybki sposób. Z wyglądu przypominają pierogi, ale smakują jak gołąbki. Mięso mielone zawijane jest w liście kapusty i panierowane. Potem trafia na patelnię. Po smażeniu gołąbki są złote i apetyczne.

To oryginalne danie można podawać z pieczywem lub ziemniakami. Gołąbki, które przypominają pierogi- zaskoczą całą rodzinę i będą smacznym daniem na obiad. Warto wypróbować tak wyjątkowy sposób przygotowania tego lubianego dania. Pisaliśmy o prostym patencie na gołąbki. Podawaliśmy też przepis na gołąbki w liściach winogron. 

gołąbki
YouTube/@samiragotovit

Źródło: YouTube/@samiragotovit