Smakosze.pl Przepisy Od lat robię pomidory pod pierzynką. Rodzina zajada aż się uszy trzęsą
Fot. YouTube/Kulinarne przygody

Od lat robię pomidory pod pierzynką. Rodzina zajada aż się uszy trzęsą

25 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Poznaj doskonały sposób na podanie pomidorów. Zamiast cebuli podaj je pod pierzynką. Smak oraz kompozycja zaskoczy wszystkich. Wypróbuj tę metodę, a już nigdy nie przyrządzisz ich inaczej. To banalnie proste.

Pomidory są najlepsze

Pomidory to świetne warzywo, z którego można przygotować wiele, a w dodatku pasują one do wszystkiego. Zrobić z nich można wiele sałatek, ale można podać je także z minimalną liczbą składników.

Zazwyczaj przyrządza się z cebulą, ale kiedy poznasz ten przepis , szybko o niej zapomnisz. Warzywo o wiele lepiej smakują, kiedy poda się je pod pierzynką. Zachwyca także niezwykła kompozycja przysmaku.

pierzynka.jpg
Fot. YouTube/Kulinarne przygody
Młodzi nie pamiętają o tych kluskach na parze. Z tym dodatkiem smakują najlepiej

Tylko kilka składników

Do przygotowania pierzynki potrzebujesz tylko kilka składników. Najważniejszym składnikiem jest jogurt naturalny. Niezbędne będą inne składniki, które poznasz, sprawdzając poniższą listę. Nie ma ich zbyt wiele i większość z nich możesz mieć w swojej kuchni. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Kulinarne przygody , który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 3 pomidory
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka startego sera mozzarella
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szczypioru
  • pieprz
  • sól

Przepis na pomidory pod pierzynką

Umyte pomidory pokrój w cienkie plastry. Ułóż je obok siebie na talerzu. Do miski przełóż jogurt naturalny oraz majonez. Wsyp starty ser mozzarellą, pieprz oraz sól. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Wymieszaj składniki na jednolitą pierzynkę. Rozłóż ją równomiernie na pomidorach. Wierzch obsyp odrobina sera oraz drobno posiekanym szczypiorem. Gotowe pomidory postaw na stole i zobacz, jak szybko zanikają. Sprawdź

po mi do.jpg
Fot. YouTube/Kulinarne przygody
Zapomnij o kiszonych i małosolnych. Sałatka szwedzka z ogórków jest 100 razy lepsza
Ten przepis na sernik z rosą dostałem od sąsiadki. W życiu nie jadłem lepszego
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy