Smakosze.pl Przepisy Odkąd ich spróbowałam, robię je co roku. Ogórki po watykańsku to hit, nigdy nie jadłam lepszych
Screen z filmu na kanale YouTube Swojskie jedzonko

Odkąd ich spróbowałam, robię je co roku. Ogórki po watykańsku to hit, nigdy nie jadłam lepszych

4 sierpnia 2023

Ogórki po watykańsku z rodzynkami są niesamowicie smaczne. Słodko-kwaśny charakter dodatku sprawdzi się przy wielu okazjach i przypadnie do gustu nawet wybrednym domownikom. Byłam sceptyczna, ale już nie wyobrażam sobie bez nich lata.

Przepis na ogórki po watykańsku z rodzynkami

Lekko słodkie i chrupiące ogórki warto przygotować w nieco większej ilości. Zalewa jest skomponowana tak, że wystarczy na 2 kilogramy warzywa. Jeśli więc macie więcej warzyw, konieczna będzie odpowiednia korekta listy produktów.

Składniki zalewy:

  • 1250 ml zimnej wody
  • 250 ml octu spirytusowego
  • 220 g cukru

Dodatki na 1 słoik:

  • 15 rodzynek
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 1 mały liść laurowy
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
To już oficjalne. Zacznie się od poniedziałku. Jeśli robisz przetwory, ruszaj do Biedronki skoro świt

Jak zrobić ogórki po watykańsku z rodzynkami?

Zaczynam od namoczenia ogórków w zimnej wodzie przez godzinę. Dzięki temu stają się bardziej jędrne. Warzywa kroję na ćwiartki wzdłuż. W wyparzonych słoikach umieszczam liście laurowe, pieprz ziarnisty, ząbki czosnku oraz rodzynki.

Ciasno układam kawałki warzyw. W garnku zagotowuję wodę z octem i cukrem. Gdy ten ostatni się rozpuści, studzę przez chwilę, po czym wlewam do naczyń. Dokładnie zakręcam, a następnie pasteryzuję ogórki po watykańsku z rodzynkami.

W tym celu na dno garnka wkładam ściereczkę, ustawiam przetwory i wlewam wodę do mniej więcej połowy ich wysokości. Doprowadzam do wrzenia i od tego momentu gotuję przez 15 minut na wolnym ogniu. Studzę i przenoszę do spiżarki.

Jak podawać ogórki po watykańsku z rodzynkami?

Najlepszym wyjściem jest podanie tych ogórków do obiadu lub dań z grilla. Świetnie smakują np. ze schabowym z kością lub panierowanymi kotletami sojowymi. Oczywiście do kanapek też się sprawdzą.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy z ogórkami gruntowymi w roli głównej. Oprócz ogórków po watykańsku z rodzynkami warto skusić się na wersję w zalewie musztardowej lub ketchupie . Obie są równie proste w przygotowaniu, a każda ma do zaoferowania nieco inny, choć wciąż wyrazisty smak.

Ogórki po watykańsku z rodzynkami są znakomite.jpg
canva/Lcc54613
Natnij ziemniaki w tym miejscu i wrzuć do wrzątku. Po ich ugotowaniu złapiesz się za głowę
Ułóż mięso na liściu kapusty, zawiń jak pieroga i wrzuć na patelnię. To 100 razy lepsze od gołąbków
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy