Odkąd ich spróbowałam, robię je co roku. Ogórki po watykańsku to hit, nigdy nie jadłam lepszych
Ogórki po watykańsku z rodzynkami są niesamowicie smaczne. Słodko-kwaśny charakter dodatku sprawdzi się przy wielu okazjach i przypadnie do gustu nawet wybrednym domownikom. Byłam sceptyczna, ale już nie wyobrażam sobie bez nich lata.
Przepis na ogórki po watykańsku z rodzynkami
Lekko słodkie i chrupiące ogórki warto przygotować w nieco większej ilości. Zalewa jest skomponowana tak, że wystarczy na 2 kilogramy warzywa. Jeśli więc macie więcej warzyw, konieczna będzie odpowiednia korekta listy produktów.
Składniki zalewy:
- 1250 ml zimnej wody
- 250 ml octu spirytusowego
- 220 g cukru
Dodatki na 1 słoik:
- 15 rodzynek
- 1 większy ząbek czosnku
- 1 mały liść laurowy
- 8 ziaren czarnego pieprzu
Jak zrobić ogórki po watykańsku z rodzynkami?
Zaczynam od namoczenia ogórków w zimnej wodzie przez godzinę. Dzięki temu stają się bardziej jędrne. Warzywa kroję na ćwiartki wzdłuż. W wyparzonych słoikach umieszczam liście laurowe, pieprz ziarnisty, ząbki czosnku oraz rodzynki.
Ciasno układam kawałki warzyw. W garnku zagotowuję wodę z octem i cukrem. Gdy ten ostatni się rozpuści, studzę przez chwilę, po czym wlewam do naczyń. Dokładnie zakręcam, a następnie pasteryzuję ogórki po watykańsku z rodzynkami.
W tym celu na dno garnka wkładam ściereczkę, ustawiam przetwory i wlewam wodę do mniej więcej połowy ich wysokości. Doprowadzam do wrzenia i od tego momentu gotuję przez 15 minut na wolnym ogniu. Studzę i przenoszę do spiżarki.
Jak podawać ogórki po watykańsku z rodzynkami?
Najlepszym wyjściem jest podanie tych ogórków do obiadu lub dań z grilla. Świetnie smakują np. ze schabowym z kością lub panierowanymi kotletami sojowymi. Oczywiście do kanapek też się sprawdzą.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy z ogórkami gruntowymi w roli głównej. Oprócz ogórków po watykańsku z rodzynkami warto skusić się na wersję w zalewie musztardowej lub ketchupie . Obie są równie proste w przygotowaniu, a każda ma do zaoferowania nieco inny, choć wciąż wyrazisty smak.