Smakosze.pl Przepisy Odkąd mam ten przepis, nie kupuję bułek w sklepie. Są chrupiące i mięciutkie, lepsze niż z piekarni
fot. youtube.com/@lizadeliciousrecipes

Odkąd mam ten przepis, nie kupuję bułek w sklepie. Są chrupiące i mięciutkie, lepsze niż z piekarni

12 stycznia 2024

Wiele z nas boi się wypieków jako trudnych. Ten przepis może pomóc obalić tę barierę. Doskonałe bułeczki wychodzą za każdym razem. Prościej się już nie da.

Przepis na bułki kajzerki

Pyszne bułeczki śniadaniowe są najlepszym, co może zdarzyć się na śniadanie. Ale jeśli przyrządzimy je samodzielnie, dodatkową przyprawą będzie satysfakcja . Oczywiście przygotowanie domowego pieczywa potrafi zająć dużo czasu, ale nie z tym przepisem.

Jego wielką zaletą jest wykorzystanie drożdży instant . Torebka proszku w mgnieniu oka zmienia się w zaczyn, na którym pieczywo wyrasta szybko i bez większego zachodu.

wyrabianie ciasta
fot. youtube.com/@lizadeliciousrecipes
Upycham cytryny w słoiku i dodaję jeden składnik. To mój sposób na odporność, syrop z cebuli może się schować

Bułki śniadaniowe

Ten podstawowy przepis na bułki pszenne można znaleźć m.in. na youtube'owym kanale Liza's delicious recipes. To od niej zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu. Liza podaje proporcje na ½ kg mąki . Z takiej ilości powstaje osiem bułek – w sam raz dla rodziny!

Składniki

  • 330 ml ciepłej wody
  • 0,5 kg mąki
  • Paczka drożdży instant
  • Łyżeczka soli
  • Łyżeczka cukru

Pieczenie bułeczek

Do miseczki wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy drożdże, sól i cukier . Czekamy, aż drożdże wystartują.

Do zaczynu wsypujemy mąkę, mieszamy szpatułką, a kiedy ciasto będzie już jednolite, wyrabiamy ręcznie. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Pamiętamy, by kilkukrotnie składać ciasto. Gotowe dzielimy na osiem części i z każdego formujemy lekko spłaszczoną kulkę.

Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem i nacinamy od wierzchu na krzyż. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 20 minut . Po wyjęciu z pieca pozostawiamy na chwilę do przestudzenia.

Sprawdź teraz swoją wiedzę o słodkościach i ciastkach . Przypomnij sobie też kultowe przekąski z PRL-u .

wyrabianie ciasta
fot. youtube.com/@lizadeliciousrecipes
Zapomnij o zwykłej fasolowej, ta wersja jest o niebo lepsza. Robię cały gar i mam obiad na weekend
Strzelczyk pokazał najlepszy patent na obiad z jajkami. Jest pyszny, za składniki zapłacisz grosze
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy