Odkąd nauczyłem się robić w domu kebab z kurczaka, rodzina nie chce nic innego. Nie dziwię się
Kebab to jedna z ulubionych przekąsek Polaków. Zajadamy się nią w lokalach i na wynos, ale rzadko wiemy, jak przyrządzić go w domu. Okazuje się, że to wcale nietrudne, a z tym przepisem doskonały kebab wychodzi za każdym razem.
Jak zrobić kebab
Kebab przywędrował do nas z bliskiego wschodu, gdzie różne kultury znają jakąś formę tego rodzaju posiłku. Zanim w ciągu ostatnich dwóch dziesięcioleci spopularyzował się w Polsce, znany był już w wielu zakątkach Europy, dokąd przyszedł wraz z imigrantami. Ci przywieźli ze sobą swoje sposoby gotowania i często uważamy, że muszą one być niezwykle tajemnicze.
A jednak ten swojski już dzisiaj smak niezwykle łatwo jest osiągnąć. Żeby przyrządzić prawdziwy kebab drobiowy, wystarczą patyczki do szaszłyków, domowy piekarnik i kilka prostych składników . Wielu doceni ten przepis za sam fakt, że samodzielnie wybieramy mięso, które znajdzie się w naszym posiłku, a to gwarantuje wysoką jakość przekąski. Wreszcie kebab staje się pełnowartościowym obiadem.
Kebab w domu
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Słodki przepis. Posługuje się on oryginalnymi bliskowschodnimi przyprawami, np. tzw. siedem smaków. W naszym przepisie występują te powszechnie dostępne, np. mieszanka przypraw kebab , którą łatwo kupić w każdym sklepie.
Składniki
- 1 kg piersi z kurczaka
- 2 średnie cebule
- 1 czerwona papryka
- Pęczek natki pietruszki
- Skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżka mąki
- Przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, przyprawa kebab, czosnek granulowany, kmin rzymski
- Sól, pieprz
Składniki marynaty do kebaba
- 50 ml oliwy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 30 ml ketchupu
- 5 ml soku z cytryny
- 5 ml octu winnego
- Szczypta soli
- Szczypta papryki wędzonej
Przygotowujemy domowy kebab drobiowy
Patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie. Cebulę obieramy, razem z papryką kroimy na mniejsze kawałki i dokładnie miksujemy w blenderze. Odciskamy na sitku, pozostawiając wodę do użycia w sosie do kebaba.
Kurczaka dokładnie płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy w blenderze na gładką masę . Mieszamy go ze zmiksowanymi warzywami i posiekaną natką pietruszki. Dodajemy skórkę z cytryny, łyżkę mąki, sól, pieprz i przyprawy.
Wyrabiamy mięso na jednolitą masę. Dzielimy ją na porcje i lepimy podłużne kotleciki, każdy formując wokół patyczka do szaszłyka. Gotowe kebaby układamy na kratce, ustawionej na blasze do pieczenia wyłożonej folią aluminiową.
Wodę, którą odcisnęliśmy ze zmiksowanych warzyw, mieszamy ze składnikami marynaty . Sos powinien być dość gęsty. Smarujemy nim kebaby po wierzchu i wstawiamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 140 stopni ustawionego w funkcji grill .
Kebaby wyjmujemy z piekarnika, obracamy i studzimy chwilę, po czym z drugiej strony także smarujemy marynatą . Piekarnik przełączamy w tryb góra-dół, zwiększamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy przez ok. 10 minut, sprawdzając przed wyjęciem, czy mięso jest już gotowe.
Kebaby najlepiej podawać z pieczywem albo plackami do kebaba, dostępnymi w niektórych sieciach spożywczych. Doskonale komponuje się z nimi sałatka z warzyw: surowego pomidora, ogórka i czerwonej cebuli, a także prosty sos z czosnku, gęstego jogurtu, odrobiny soli i kilku kropel z cytryny. Do przybrania świetnie pasuje kolendra lub natka pietruszki.
Wypróbuj też przepisy na pieczonego pstrąga i świąteczną szynkę według Strzelczyka .