Strzelczyk pokazał najlepszy przepis na szynkę. Zrobię taką samą na świąteczny obiad
Wszystkim, którzy wahają się jeszcze co do obiadu na najbliższe święta, z pomocą spieszy Tomasz Strzelczyk. Popularny kucharz pokazał, jak przyrządzić szynkę, która ma szanse stać się świąteczną tradycją na niejednym stole. Prosty przepis daje niezwykłe efekty.
Szynka Tomasza Strzelczyka
Tomasz Strzelczyk to mistrz niezawodnych przepisów na tradycyjne polskie dania. W wywiadzie, którego udzielił niedawno Smakoszom, zapytaliśmy go, co poda na wielkanocny obiad. Powiedział wtedy, że jest tradycjonalistą i na pewno będzie to coś polskiego, jak np. szynka.
Być może na myśli miał właśnie ten przepis. Kucharz zaprezentował go na swoim kanale na Youtubie, dzięki czemu wszyscy możemy przyrządzić podobną. Szynka, chyba najbardziej luksusowy kawałek tuszy wieprzowej, jest przecież daniem niezwykle odświętnym.
Zawijam mięso w boczek i zapiekam. To najlepsze roladki na niedzielny obiadSzynka na wielkanocny stół
Ładny kawałek szynki można oczywiście upiec w całości, związując go wcześniej lub nie. Strzelczyk postawił jednak na pieczenie gotowych plastrów z cebulką. Jego przepis jest niezwykle prosty, ale efekt – zaskakująco pyszny.
Składniki
- 1 kg szynki
- 4-6 cebul czerwonych i białych
- 2 ząbki czosnku
- Kopiasta łyżka musztardy
- Łyżka majeranku
- Sól, pieprz, smalec do smażenia
Wielkanocny obiad
Szynkę kroimy w plastry. Rozbicie jej nie jest konieczne. Mięso dokładnie oprószamy solą i świeżo roztartym czarnym pieprzem z obu stron. Wsmarowujemy przyprawy w mięso, by oddały mu więcej smaku.
Na patelni rozgrzewamy smalec. Mięso obsmażamy z obu stron aż będzie mocno przyrumienione. Plastry szynki wkładamy na patelnię partiami, żeby nie były ułożone zbyt ciasno. Gotowe kotlety zdejmujemy na talerz.
Na tej samej patelni rozgrzewamy znów trochę smalcu i wrzucamy pokrojoną w dość grube pióra cebulę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż się zeszkli, na patelnię ścieramy czosnek, dodajemy majeranek i musztardę. Dokładnie mieszamy składniki i zalewamy je ok. połową szklanki wody. Dusimy jeszcze chwilę, aż cebula będzie miękka i zacznie zmieniać się w gładką masę.
Do naczynia żaroodpornego wykładamy warstwę cebuli i układamy na niej szynkę. Przekładamy je kolejną warstwą cebuli z patelni, a na nią kładziemy kolejną warstwę szynki. Postępujemy tak do wyczerpania składników.
Na patelnię nalewamy ok. pół szklanki wody i dokładnie wypłukujemy z niej resztki usmażonej cebuli. Tak przyprawioną wodę wlewamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie zawiązujemy w rękawie do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez godzinę.
Wypróbuj też przepisy na roladki zapieczone w boczku i 150-letni przepis na babkę wielkanocną.