Smakosze.pl Przepisy Odkąd Włoszka nauczyła mnie tej pizzy, co kilka dni robię ją w domu. Pizzerie mogą się schować
fot. youtube.com/Ricettedolce

Odkąd Włoszka nauczyła mnie tej pizzy, co kilka dni robię ją w domu. Pizzerie mogą się schować

7 czerwca 2024

Sekret dobrej pizzy kryje się, oczywiście, w przepisie na ciasto. Tych jest jednak tak wiele, że nie wiadomo, któremu zaufać. Warto spróbować tego, który tu prezentujemy – na bazie świeżych drożdży i odpowiedniej mąki.

Domowa pizza jak z pizzerii

Jest w Warszawie restauracja z pizzą nazwana zachęcająco Mąka i Woda. Gdybyż to jednak było takie proste! Ciasto na pizzę to, stety-niestety, nieco więcej, niż te dwa składniki. Zwłaszcza że pizza pizzy nierówna .

Dziś w naszych pizzeriach coraz popularniejsze stają się inspiracje klasyczną neapolitańską pizzą, tak cienką, że podawaną właściwie na placku . Nasz przepis dedykujemy wszystkim tym, którzy tęsknią za tym ideałem.

mąka z oliwą
fot. youtube.com/Ricettedolce
Koniec zmagań z twardym masłem. Dzięki temu trikowi rozsmarujesz je zaraz po wyjęciu z lodówki

Miękka, dobrze przypieczona pizza

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Ricette dolce. Warto rozejrzeć się, m.in. tam, za bardziej skomplikowanymi zestawami dodatków. Nasz przepis to tradycyjna i dobrze znana w Polsce pizza z pieczarkami .

Składniki

  • 500 g mąki typu 00
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 ml oliwy
  • 1 puszka sosu pomidorowego
  • 2 opakowania startej mozzarelli
  • 250 g pieczarek
  • Sól

Pizza na puszystym cieście

Mąkę przesiewamy do miski. W kupce mąki robimy zagłębienie, dodajemy pokruszone drożdże i oliwę wysokiej jakości. Zalewamy odrobiną ciepłej wody i rozrabiamy w niej drożdże .

Po krótkiej chwili dolewamy więcej wody i zaczynamy wyrabiać ciasto . Dolewamy wody i wyrabiamy, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Trudno podać dokładne proporcje, bo mąki różnią się od siebie.

Kiedy ciasto jest już kleiste, dolewamy do niego jeszcze odrobinę wody i rozpuszczamy w niej łyżeczkę soli. Tę wodę także mieszamy dokładnie z ciastem i wyrabiamy, aż powstanie zwarta i lekko sucha z wierzchu, kulka .

Ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i pozwalamy wyrosnąć przez ok. pół godziny. Ta ilość ciasta powinna wystarczyć na cztery placki o wielkości blachy piekarnika . Dzielimy więc ciasto na cztery części i kolejno wałkujemy, podrzucając rozciągamy energicznie rękami i przekładamy na blachę.

Pizzę smarujemy sosem (można przygotować domowy z passaty pomidorowej , oregano, soli, pieprzu i cukru do smaku), posypujemy startą mozzarellą i układamy na nim pieczarki pokrojone w plasterki. Pizzę pieczemy krótko w maksymalnej możliwej temperaturze, aż ser będzie stopiony i przypieczony na złoto.

Wypróbuj też przepisy na lekkie ciasto z truskawkami i zapiekankę à la gołąbki .

ciasto z sosem
fot. youtube.com/Ricettedolce
Są zdrowe jak ryby, pełne białka i tłuszczów nienasyconych. Śimaki powoli wpełzają na polski stół
Strzelczyk wziął fasolkę szparagową i przyrządził ją w tradycyjny sposób. Zero udziwnień
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy