Odkąd zrobiłam tak golonkę, mąż prosi mnie o nią co tydzień. Skórka jest chrupiąca, a wnętrze soczyste
Czy przyrządzacie golonkę? Polecam wszystkim przepis dzięki, któremu to mięso będzie soczyste, a skórka chrupiąca. Odkąd tak robię golonkę, to mąż prosi, bym w ten sposób przyrządzała golonkę co tydzień. Je aż mu się uszy trzęsą.
Golonka, czyli lubiane danie
Wiele osób przepada za smakiem golonki. W polskiej kuchni to mięso gościło od wieków. Prawdopodobnie nasi przodkowie zyskami recepturę na to danie od Niemców. Jednak warto zaznaczyć, że golonka jest mięsem wysokokalorycznym. 100 g tego golonki zawiera aż 300 kalorii.
Wiele osób sięga po golonkę mimo wysokiej zawartości kalorii i tłuszczu. Mój mąż jest smakoszem tego mięsa, dlatego przygotowuję golonkę na obiad. Polecam przepis dzięki, któremu to mięso stanie się soczyste w środku i będzie miało chrupiącą skórkę. Wypróbujcie tę recepturę w swojej kuchni.
Jak przyrządzić golonkę?
Składniki:
- 2 golonki
- 3 cebule
- 2 marchewki
- pietruszka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka kopru włoskiego
- ½ szklanki piwa
- 1 szklanka gorącej wody
- sól
- pieprz
- olej
- 1 łyżka octu
Do miseczki wsypujemy przyprawy i dodajemy pokrojony czosnek. Wszystko mieszamy. Mięso nakłuwamy i wbijamy w nie kawałki czosnku . Golonki nacieramy przyprawami i smarujemy octem. Wkładamy na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu golonki smaż na patelni aż się zarumienią. Następnie wyjmij na talerz i podsmaż w garnku cebulę i czosnek. Dodaj pietruszkę, sos sojowy i piwo. Teraz do garnka włóż golonki, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 200 stopni około 90 minut.
Golonka, czyli soczyste mięso
Po tym czasie wyjmij golonki z piekarnika, a następnie włącz piekarnik z termo obiegiem na 240 stopni. Na blachę wyłóż papier do pieczenia i połóż na nim golonki. Osusz je ręcznikiem papierowym i płytko nacinaj nożem. Ponownie osusz ręcznikiem.
Golonki natrzyj serem i włóż do piekarnika na 30 minut. Dzięki gotowaniu w piwie i w przyprawach golonka zyska wyjątkowy smak. Nacięcia sprawią, że będzie ona soczysta w środku, a jej skórka będzie chrupiąca. Tak przyrządzona golonka jest prawdziwym rarytasem. Podawajcie ją z sosem i ziemniakami. Pisaliśmy o tym, jak zrobić golonkę w kiszonej kapuście. Polecaliśmy przepis na golonkę od Tomasza Strzelczyka.