Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ostatnio zrobiłam kapuśniak zupełnie inaczej. Z tym dodatkiem jest jeszcze lepszy i bardziej sycący
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 06.10.2023 10:39

Ostatnio zrobiłam kapuśniak zupełnie inaczej. Z tym dodatkiem jest jeszcze lepszy i bardziej sycący

kapuśniak
YouTube/@schnelllecker

Kapuśniak doczekał się już specjalnego miejsca w kuchni polskiej. Ma wyjątkowy smak, syci i świetnie rozgrzewa. Ostatnio ugotowałam kapuśniak inaczej niż zwykle i był to strzał w dziesiątkę. Dodatek, którego użyłam, pasuje idealnie do kapuśniaku i doskonale syci. 

Kapuśniak, czyli ulubiona zupa

Kapuśniak jest zupą, którą lubi wiele osób. Smak kiszonej kapusty, mięsa lub kiełbasy potrafi śnić się po nocach. Ta zupa jest świetną propozycją ja jesień i zimę. Rozgrzewa i syci, a to cenimy najbardziej podczas tych pór roku.

Ostatnio do kapuśniaku dodałam ryż i był to bardzo dobry wybór. Kapuśniak z ryżem to dopiero zupa, że palce lizać. Polecam ten przepis na kapuśniak, który przygotujecie szybko. Z ryżem ta zupa syci o wiele bardziej niż tradycyjna wersja. 

kapuśniak
YouTube/@schnelllecker
W życiu nie jadłam tak pysznych brokułów. Przy tej zapiekance wszystkie inne mogą się schować

Ja ugotować kapuśniak z ryżem?

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • seler naciowy
  • 100 g ryżu
  • 3 ziemniaki
  • 1 ½ litra wody
  • 200 g kiełbasy
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • oregano
  • pieprz
  • papryka wędzona (opcjonalnie)

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy w garnku. Kroimy drobno marchewkę, pietruszkę i selera naciowego. Dorzucamy do garnka i dusimy 5 minut. Ryż płuczemy a ziemniaki kroimy w średnią kostkę. 

Dorzucamy je do garnka, dolewamy wodę, dodajemy ryż i gotujemy 10 minut. Na patelni podsmażamy kiełbasę pokrojoną w plasterki i kapustę kiszoną. Siekamy czosnek i dokładamy na patelnię. Wszystko smażymy około 7 minut.

Kapuśniak z ryżem, czyli syty posiłek

Składniki na patelni doprawiamy, mieszamy i dodajemy do garnka. Kapuśniak gotujemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie możemy już zupę podawać. Dzięki dodaniu ryżu jest to posiłek sycący i idealny na jesienny obiad. 

Dzięki temu przepisowi kapuśniak szybko przygotujesz. Ta zupa jest tak smaczna, że rodzina prosi o dokładkę. Zawsze gotuję więcej tej smacznej zupy, bo cieszy się dużym powodzeniem. Pisaliśmy o kapuśniaku rodem z Kujaw. Podawaliśmy też przepis na kapuśniak na żeberkach. 

kapuśniak
YouTube/@schnelllecker