Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 30.01.2023 14:10

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

golonka
Canva / Angelika Heine

Jak za jednym zamachem otrzymać delikatne, kruche mięso i aromatyczne warzywo? Wystarczy przygotować golonkę w kiszonej kapuście. Pieczony specjał zaspokoi każdy, nawet największy apetyt, a aromat roznoszący się w trakcie pieczenia przyprawi o zawrót głowy.

Golonka pieczona w kapuście kiszonej to bardzo łatwe do przyrządzenia danie. Przy jego przygotowaniu należy jednak uzbroić się w cierpliwość. Sama obróbka cieplna, czyli gotowanie i pieczenie mięsa zajmie bez mała 2 godziny. Gwarantujemy jednak, że finalny efekt wart jest każdej minuty.

Przepis na chrupiącą golonkę w kiszonej kapuście

Składniki:

  • 2 golonki

  • 60 dag kapusty kiszonej

  • 2 cebule

  • olej do smażenia

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • 3 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • kminek

  • sól, pieprz i cukier do smaku

Jak przyrządzić obłędną golonkę pieczoną w kiszonej kapuście?

Golonkę oczyść, włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, a także jedną obraną z łupin cebulę i czosnek. Zagotuj, a następnie dodaj sól i zmniejsz moc palnika. Gotuj mięso ok. 90 minut, aż będzie miękkie.

W międzyczasie przygotuj kapustę do golonki. Drugą cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj posiekaną kapustę i całość podsmaż. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.

Ugotowane golonki wyjmij z wywaru. Oprósz ją równomiernie mieszanką soli, pieprzu i obu rodzajów papryk. Naczynie żaroodporne wyłóż podsmażoną kapustą, a na niej ułóż golonki. Całość podlej 1/2 szklanki wywaru po gotowaniu mięsa.

Piekarnik rozgrzej do 180 st. C i wstaw do niego przykryte naczynie żaroodporne wraz zawartością. Golonkę w kiszonej kapuście piecz ok. 40 minut. Na 15 minut przez końcem pieczenia usuń pokrywkę, aby skórka golonki miała szansę apetycznie się przyrumienić. Po wyjęciu z piekarnika danie gotowe jest do podania.

Karol Okrasa do swojej golonki używa mieszanki zaskakujących przypraw. W chłodne dni możemy raczyć się golonką zaklętą w kultowych zimnych nóżkach.

Canva / gkrphoto
Canva / gkrphoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: