Odkryto sekret kultowej Kinder Niespodzianki
Kinder Niespodzianka jest flagowym produktem firmy Ferrero, która słynie również z czekoladowo-orzechowego kremu Nutella, czy czekoladki Ferrero Rocher, złożone z warstw czekolady, wafelka, orzecha laskowego oraz pokruszonych orzechów.
Przez wiele lat mnóstwo ludzi zastanawiało się dlaczego opakowanie wewnątrz czekoladowego jajka ma żółty kolor. W końcu, po dekadach przemyśleń, udało się odkryć sekret Williama Salice, który był twórcą tego znanego na całym świecie przysmaku.
Sekret Kinder Niespodzianki
Choć spora grupa ludzi kupuje Kinder Niespodziankę dla słodkiej czekolady, tak zdecydowana większość, głównie dzieci, nie może się doczekać otwarcia jajka, aby zobaczyć co skrywane jest w środku. Z pewnością mnóstwo osób zastanawiało się dlaczego pojemnik z zabawką jest żółtego koloru.
Jak podaje portal pyszności.pl, żółty kolor pojemniczka wynika z chęci nawiązania do koloru żółtka jajka. W taki sposób plastik zostaje wybarwiony na intensywny żółty kolor. Co ciekawe, twórcy już na samym początku produkcji mieli taki zamysł.
W Ameryce Kinder Niespodzianki nie znajdziesz
Nie jest to bynajmniej spowodowane ogromną popularnością tego przysmaku, który sprawiałby, że ludzie od razu wykupują go ze sklepów. Jest to spowodowane prawem jakie obowiązuje w Stanach Zjednoczonych - to zakazuje nawet wwożenia Kinder Niespodzianki na teren kraju.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym opisujemy powody, dla którego Polacy ograniczają spożycie mięsa. W tym tekście z kolei pokazujemy najnowsze doniesienia na temat otwarcia sklepów i restauracji w majówkę.
Za wszystko odpowiada dokument Food, Drug and Cosmetic Act z 1938 roku, według którego żaden producent nie może umieszczać przedmiotów nie nadających się do spożycia wewnątrz żywności. Niestety, jajko czekoladowe spełnia te kryteria, więc amerykańskie dzieci nie mogą poznać jego smaku.
Źródło: Ekaterina79, Getty Images Signature
Historia Kinder Niespodzianki
Jak już wyżej wspomnieliśmy, twórcą tej małej słodyczy był mężczyzna o imieniu William Salice. W 1960 roku dołączył do niewielkiej ówcześnie firmy, która dzisiaj znana jest jako Ferrero. Na początku, gdy wpadł na pomysł jajka z niespodzianką, jego pracownicy stwierdzili, że nikt ich nie będzie kupować, ponieważ jajka kojarzą się jedynie z Wielkanocą.
Po wprowadzeniu ich na rynek w roku 1974 i akcji marketingowej, która miała przekonać wszystkich, że jajka te mają większą zawartość mleka (co miało nakłonić tym samym do tego, że dzieci będą go więcej spożywać) jajka zdobyły ogromną popularność i podbiły serca milionów ludzi.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: noizz.pl; natemat.pl