W Biedronce powariowali, rozdają cudowny produkt prawie za darmo. Co za okazja
Rzadko piszemy o promocjach w Biedronce w kontekście innym niż spożywczy. Ale dzisiaj zaglądamy do rzadziej uczęszczanego działu. Znajdujemy tam niecodzienny produkt w dobrej cenie.
Patelnia w Biedronce
Powiedzmy sobie szczerze, Biedronka nie jest przeważnie pierwszym wyborem, kiedy myślimy o zaopatrzeniu kuchni. Wyposażenie jej pochłania niemałe pieniądze, ale przeważnie dużych zakupów dokonujemy jednorazowo, potem od czasu do czasu dokupując bardziej specjalistyczne urządzenie albo gadżet.
To zresztą błąd, który czasem kosztuje nas zdrowie. Niektóre naczynia, a zwłaszcza patelnie, należy regularnie wymieniać. Dotyczy to zwłaszcza teflonowych powierzchni, kiedy widać na nich skaleczenia. Wszelkie przypalone garnki także mogą szkodzić naszemu zdrowiu.
Tonący w tłuszczu rosół uratujesz w kilka chwil. Wystarczy, że włożysz to do zupyWok w Biedronce
Rym razem jednak mamy tu dwa w jednym. W nowej promocji w Biedronce możemy kupić patelnię, ale inną niż zwykłe. Wok biedronkowej marki Smukee od czwartku 28 listopada kosztuje 14,99 zł, czyli 70 proc. taniej niż w cenie regularnej, którą sieć wskazuje na 50 zł bez grosza.
Wok Smukee to patelnia z kutego aluminium z nieprzywierającą powłoką. Wyróżnia go specyficzny kształt. Wok to głęboka patelnia, ale ukształtowana nie cylindrycznie, jak rondel, a z mocno spadzistymi ściankami. W tym wydaniu ma 28 centymetrów średnicy i nadaje się także do kuchenki indukcyjnej.
Tania patelnia
Wok to naczynie wynalezione przez Chińczyków. Na zapleczach azjatyckich barów można zresztą podejrzeć kucharzy obrabiających warzywa na dużych patelniach zupełnie bez płaskiego dna, o kształcie wycinka idealnej kuli. Wok doskonale przewodzi ciepło i pozwala wygodnie mieszać składniki bez użycia dodatkowych narzędzi.
Dlatego woki tak dobrze zadomowiły się w naszych kuchniach. Sprawdzają się świetnie zwłaszcza podczas szybkiego smażenia dań typu stir-fry, czyli tzw. warzyw na patelnię. Świetnie przyrządzają takie kompozycje w towarzystwie pokrojonego na mniejsze kawałki mięsa. Pod koniec smażenia na oleju (np. sezamowym) wystarczy dodać do nich ugotowany makaron (np. typu udon) i doprawić sosem sojowym i octem ryżowym, by uzyskać szybkie azjatyckie danie.
Wypróbuj też przepisy na surówkę z czerwonej kapusty i kiszone cytryny.