Smakosze.pl Przepisy Ogórki kiszone, ser i szynkę zawijam ciastem. Piekę i podaję, nie zostaje nawet okruch
YouTube/@Appetizing.tv-Baking Recipes

Ogórki kiszone, ser i szynkę zawijam ciastem. Piekę i podaję, nie zostaje nawet okruch

20 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Szukasz przepisu na zaskakującą przystawkę lub przekąskę? Trafiłaś idealnie. Pieczone ogórki kiszone szokują, ale uwierz mi, że w towarzystwie ciasta, sera i szynki smakują wybornie.

Ogórki kiszone pieczone w cieście?

Z ciasta francuskiego zrobisz dosłownie wszystko. Sprawdzi się idealnie jako baza pod słodkie ciasteczka lub rogaliki. Zrobisz też z niego świetną tartę na obiad lub słone przekąski na imprezę.

W tym przepisie również wykorzystasz ciasto francuskie, które jest łatwo dostępne i pasuje do wszystkiego. Nawet do ogórków kiszonych jak w tym przepisie.

ciasto francuskie.jpg
Canva/@vinicef
Zamówili nad Morskim Okiem 3 placki ziemniaczane. Cena brzmi jak żart, jednak to nic przy kiełbasie

Co będzie potrzebne?

Do zrobienia tej przekąski przygotuj dosłownie parę składników. Przygotowanie jest tak szybkie, że nawet nie zdążysz się obejrzeć, a przed tobą pojawi się gotowe danie. Podobny pomysł na taką przekąskę znajdziesz na kanale Appetizing.tv-Baking Recipes, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie w tym artykule.

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 100 g twojej ulubionej szynki
  • 100 g sera żółtego w plastrach
  • 3 ogórki kiszone
  • 30 g musztardy
  • 1 żółtko

Jak to zrobić?

Zacznij od rozwinięcia ciasta francuskiego. Następnie posmaruj je musztardą, zostawiając po 2 centymetry marginesu z każdej strony. Ułóż gęsto plasterki szynki i przykryj je warstwą sera w plastrach. Ogórki pokrój na cienkie plastry i ułóż je na serze.

Całość zawiń w rulon jak naleśnika . Na końcu nieposmarowaną krawędź ciasta przyklej do rulonu, aby całość się nie rozpadła. Na blachę wyłóż papier do pieczenia, a po chwili umieść rulon z ciasta francuskiego. W miseczce rozmieszaj żółtko i posmaruj nim wierzch ciasta . Piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni . Po upieczeniu pokrój na kawałki i podawaj ze śmietaną lub sosem czosnkowym. Zdziwisz się, jak dobrze smakuje. Sprawdź, co możesz zrobić z piersi kurczaka oraz jak zrobić surówkę idealną do obiadu .

ogórki kiszone.jpg
Canva/@guliver-max
Ze skórek po mandarynkach nie robię płynu do czyszczenia. Zalewam je tym i zajadam, nie ma lepszego sposobu
Nikt mi nie wierzy, że robię to ciasto sam. Smakuje jak z cukierni i prawie nie wymaga pieczenia
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy