Dawno nie jadłem tak dobrej surówki. To połączenie składników pasuje do każdego obiadu
Ten szybki przepis na surówkę łączy proste składniki w niezwykłą kombinację. Najciekawsza jest w nim faktura – surówka jest naprawdę chrupiąca. Zaskakuje też balans smaków z kwaskową nutą.
Surówka z marchewki i kapusty
Zastosowanie marchewki w surówce kojarzy nam się przeważnie ze słodyczą. Znamy połączenia tego warzywa z jabłkiem – kompozycja, którą nawet chętnie dosładzamy.
Ale w tym przepisie jest inaczej. Sałatka przyprawiona jest m.in. octem, który odpowiada za kwasowość i głębię smaku. Świetnym połączeniem jest też marchew z koperkiem.
Odmierzam szklankę płatków owsianych i mieszam z tymi składnikami. W 5 minut mam zdrowe i sycące śniadanieSurówka z marchwi – przepis
Zdjęcia do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Domowe obiady na youtubie. Autorzy posługują się tam dużą ilością majonezu, który dodaje kalorii daniu, ale też odpowiada za znajomy i lubiany smak surówki.
Składniki
- Pół główki kapusty włoskiej
- 3-4 duże marchewki
- Pęczek koperku
- Sól, pieprz, cukier
- 2-3 łyżki octu z białego wina lub jabłkowego
- 2-3 łyżki majonezu
Szybka surówka z kapusty i marchwi
Poszatkowaną nożem sałatkę przekładamy do dużego półmiska. Solimy, dodajemy pieprzu i odrobinę cukru. Marchew ścieramy na tarce o grubych okach i dodajemy do miski. Całość mieszamy.
Surówkę zalewamy octem winnym lub jabłkowym. Dodajemy posiekany pęczek koperku, lekko mieszamy. Dodajemy według uznania majonezu i jeszcze raz dokładnie mieszamy surówkę. Po kilku minutach przegryzania się smaków jest ona gotowa do podania.
Spróbuj swoich sił w rozpoznawaniu potraw z PRL-u i dowiedz się, do czego wykorzystać pozornie zbędne części pora.